Afbeelding
Foto: Foto:

Kennisbank

Algemeen 82 keer gelezen

Het blijkt dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de toekomst van ons prachtige dorp. Reacties op verschillende multi media geven daar mede blijk van. Onze inwoners vinden blijkbaar dat zaken anders moeten of kunnen.

De vraag is echter; of zij zich daar ook daadwerkelijk voor willen inzetten. Als je zaken wilt veranderen dan moet je het voortouw nemen. Anderen erbij betrekken en samen al pratend met ideeën komen. Dat soort ontwikkelingen noemt men een burgerinitiatief. Een groep mensen die samen proberen iets te beïnvloeden, om zaken beter te laten lopen. Meer zoals de inwoners dat zouden willen hebben. Dat moet dan ondersteund worden door de gemeente, die het geheel met kan faciliteren.

Valkenswaard gaat steeds meer vergrijzen. Maar een vergrijzend dorp is ook een verwijzend dorp. In ons dorp wonen veel mensen die met pensioen zijn. Mensen die na veertig jaar hard werken nu genieten van hun vrije tijd. Maar ook mensen die niet echt stil achter het raam willen toekijken hoe hun dorp steeds verder wegzakt. Dat zijn mensen met kennis en kunde. Al die kennis en kunde zouden we moeten kunnen aanwenden om ons dorp beter te maken. Daar waar jij goed in bent, kun je weer gaan doen. Dat heeft heel veel voordelen. Je gaat weer deelnemen aan het sociale verkeer, je hebt de gelegenheid om je kennis weer te gebruiken en op peil te houden en je mag je bekwaamheid ook met anderen delen.

Krachten bundelen

Als we in ons dorp in staat zouden zijn om al die krachten te bundelen, zou er een geweldig krachtenveld ontstaan. Wij zouden dan kunnen helpen ons dorp gestalte te geven. Ons dorp samen met anderen op te bouwen. Zo zouden misschien dure rapporten achterwege kunnen blijven, omdat we die kennis zelf in huis hebben. Al onze kennis, die bij pensionering weg dreigt te vallen, inzetten voor het ene doel: ONS DORP. We zouden een kennisbank kunnen oprichten, waar je kunt aangeven waaraan je mee wilt werken. Waar je aangeeft hoe jij je kwaliteiten wilt inzetten voor ons dorp. Keer terug naar je oude stiel of school je om.

Wat zou het fantastisch zijn als we alle bestuurders zouden kunnen helpen bij hun moeilijke besluitvorming. Bij de ambtenaren over de schouder zouden kunnen kijken en meehelpen om van Valkenswaard weer een bruisend en mooi dorp te maken. Nu vergrijzend, maar straks een plaats waar onze jongeren graag willen wonen. Samen maken we ons dorp sterker.

Politiek Café Valkenswaard

Deze column wordt tweewekelijks verzorgd door de leden van het Politiek Café Valkenswaard. Het Politiek Café Valkenswaard is een particulier initiatief, niet gelieerd aan de gemeente Valkenswaard. Meer is te vinden via hun website:

www.politiekcafevalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant