Een foto van de de Garageverkoop Borkel en Schaft van twee jaar terug. Inmiddels is het evenement al ongeveer twee keer zo groot.
Een foto van de de Garageverkoop Borkel en Schaft van twee jaar terug. Inmiddels is het evenement al ongeveer twee keer zo groot. (Foto: Ties Cleven)

Garages open in Borkel en Schaft

Door heel Borkel en Schaft heen openen op zondag 8 oktober tientallen tot miniwinkeltjes omgetoverde garages hun deuren. Opritten staan dan vol met tweedehands koopwaar. Op die dag vindt namelijk van 10.00 uur tot 16.00 uur de Garageverkoop Borkel en Schaft voor het vierde opeenvolgende jaar plaats. Van alles is in Borkel en Schaft te koop: van tuingereedschap tot meubilair en van kleding tot servies. Kinderen kunnen hun oude speelgoed verkopen of bakken taarten en gebak.

Borkel en Schaft - Er zijn natuurlijk meer garageverkoop-evenementen, maar bijzonder aan die van Borkel en Schaft is dat de garagewinkels verspreid liggen door heel het dorp, en niet in maar één wijk. Oorspronkelijk komen garageverkopen uit de Verenigde Staten, daar kent men het gebruik onder de naam 'garage sale'.

België

Dichterbij huis zijn garageverkoop-evenementen tegenwoordig vooral populair in België, een groot deel van de bezoekers in Borkel en Schaft komt dan ook daarvandaan. Niet geheel toevallig deden Toos Schellens en Hanneke van Poppel, die de Garageverkoop Borkel en Schaft samen organiseren, het idee op bij onze zuiderburen. "Hanneke heeft familie in Arendonk (vlakbij Turnhout, red.). Daar zagen we hoe leuk en gezellig een garageverkoop kan zijn."

Plattegrond

Hoeveel kopers er jaarlijks naar Borkel en Schaft komen, kan Schellens moeilijk inschatten. "Bezoekers komen namelijk op plaatsen door heel het dorp." Omdat de garages zo verspreid liggen, zorgt de organisatie voor een plattegrond waarop alle garages te vinden zijn, voor ballonnen waaraan verkoopplekken te herkennen zijn en wordt de route uitgepeild. Ook ontvangen alle deelnemers een lijstje met tips en reglementen. Daarin staat bijvoorbeeld dat alle te koop aangeboden spullen schoon en heel moeten zijn. "Daar kregen we vorig jaar veel complimenten over, die duidelijke organisatie."
Verder waren de reacties die men gaf op de dag ook veelal positief. Mede daardoor is het aantal deelnemers in vier jaar tijd verdubbeld. "Iedereen die houdt van leuke, vaak goedkope, spullen zou ik daarom van harte uitnodigen. En ook al koop je niets, het is alleen al een genot om tijdens de garageverkoop door het dorp te lopen, met zoveel mensen." Er zijn niet alleen tweedehands spullen te koop. "Zo zijn er tal van kinderen die taarten, cupcakes of iets anders bakken", vertelt Schellens. "Sommigen van hen kunnen dat echt heel erg goed en hebben echt talent. Dat maakt het leuk."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox