Foto: VOS

Jarig Were Di songfestival blikt terug

Hij wijst naar zijn laptop en begint te lachen. "Kijk toch, gewoon een decor van crêpepapier". Op het scherm spelen beelden uit 1993. Dat jaar was de eerste uitvoering van het Were Di Songfestival, al heette de school toen nog het Hertog Jan. Het lijkt in weinig opzichten meer op het meerdaagse spektakel dat het Songfestival nu is, beaamt Marcel Driessen. Hij is docent muziek en de initiatiefnemer voor Songfestival nummer één. "Dus ik ben eigenlijk de schuldige."

Valkenswaard - In maart dit jaar vond de vijfentwintigste editie van het Were Di Songfestival plaats. Voor de aardigheid maakte Driessen daarna de balans eens op. "In totaal deden gedurende die jaren 276 zangers of zangeressen mee, en 832 orkestleden. Veel van hen overigens meerdere keren."

Jubilleum

Om de verjaardag te vieren organiseert Driessen, samen met collega-docent Patrick van Zutven, aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag drie jubileumconcerten. Die avonden brengen songfestivalwinnaars uit de afgelopen kwart eeuw hun nummer nogmaals ten gehore, in de Hofnar. Enkelen van hen komen zelfs over uit Londen, Berlijn of Sri Lanka. De zangers en zangeressen worden begeleid door het huidige orkest van Were Di, aangevuld met een aantal trouwe muzikanten. Een greep uit de muziek die voorbij komt: Queen, Alicia Keys, Beyonce en de musical Aida.


Het Songfestival is ooit voortgekomen uit het schoolcabaret. "Dat was toen het hoogtepunt van het jaar, scholieren konden namelijk daar de leraren eens op de hak nemen", vertelt Driessen. "Als jonge docent zag ik hoe populair dat was." Elke groep schreef ook een lied. "En in 1992 deden er veel goed zingende leerlingen mee. Op de Vijflandenontmoeting dat jaar ontstond daarom het idee voor een songfestival." Een jaar later was het zover. Twaalf deelnemers zongen een liedje. "Audities waren er nog niet, en vooral belangrijk was dat het bandje - met gebrekkige instrumenten - de nummers maar kon spelen. Toch zat het toen al 'afgelaaien' vol." Vanaf het vierde jaar werd dat anders, het songfestival steeg enorm qua niveau. "Ten eerste doordat we audities en een repetitieweekend invoerden", zegt Driessen. "Maar wie absoluut een boost gaf aan die ontwikkeling, is zangcoach Els van den Putte. Vanaf jaar vier was zij er altijd bij. Na het jubileum van afgelopen maart is ze gestopt met die rol. Ik wil haar ontzettend bedanken voor wat ze voor het Songfestival heeft betekent." Kaarten zijn beschikbaar via De Hofnar.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox