Arie en Adelina Philipsen met op de achtergrond foto’s van kinderen die geholpen werden. Na 28 jaar is hun doel bereikt.
Arie en Adelina Philipsen met op de achtergrond foto’s van kinderen die geholpen werden. Na 28 jaar is hun doel bereikt. (Foto: Jurgen van Hoof)

Phil Fonds stopt na 28 jaar

Ons doel en werk is klaar. Na 28 jaar hebben gehandicapte kinderen op de Filipijnen toegang tot het onderwijs. Dat zijn de woorden van Arie en Adelina Philipsen uit Valkenswaard.

Valkenswaard - "We zijn in 1989 begonnen met de steun aan één kind en één school in Metro Manila. "Toen ik op een dag bij een bezoek aan de Filipijnen", zegt Adelina, "aan de poort van de universiteit een meisje zag zitten dat blind was, dacht ik: hoe zouden we zo'n kindje kunnen helpen zodat ze in de toekomst toch nog een acceptabel leven zou kunnen leiden?" Thuis in Valkenswaard spraken Arie en Adelina met kennissen over hun ervaring. Later hoorden zij dat het blinde meisje, mede dankzij hun hulp, het op een speciale school erg goed naar de zin had maar dat één van haar vriendinnetjes niet meer mee naar school kon omdat haar vader was overleden. Moeder was met vijf kinderen, waarvan drie blind, achtergebleven en kon de kosten van vervoer van en naar de school niet meer betalen. "Mijn moeder", zegt Arie, "hoorde dat en besloot dit meisje te helpen door elke maand het benodigde geld over te maken. Wat later kregen we het verzoek om een blind jongetje te helpen en het resultaat was dat binnen drie jaar er een hecht team was ontstaan van familie, vrienden en buren die inmiddels de zorg voor zeventien blinde Filipijnse kinderen op zich hadden genomen. Er kwam een stichting die voor alle duidelijkheid het Phil Fonds werd genoemd. Toen begon het balletje pas echt goed te rollen," zegt Adelina. "We hadden intussen zéér goede contacten met het Ministerie van de Filipijnen en ook in Nederland kwam er van alle kanten hulp. Ondanks die groei hielden we ons aan het principe dat al het werk dat door onze organisatie gedaan moest worden volledig gratis moest zijn en blijven," zegt Arie. Beperkte de hulp van het Phil Fonds zich aanvankelijk tot blinde kinderen, later kwamen er ook acties en hulp voor dove kinderen. "Zo hebben we in de afgelopen 28 jaar 457 gehandicapte kinderen echt gelukkig kunnen maken. Inmiddels zijn er op de Filipijnen overal scholen waar speciaal onderwijs wordt gegeven. Er zijn daar zoveel blijvende verbeteringen dat onze inzet niet langer nodig is. Met de kinderen van jaren geleden hebben we nog steeds contact." "Voor ons werk," zegt Adelina, "ontvingen we beiden een Koninklijke onderscheiding en onderscheidingen van de president van de Filipijnen. Maar daarvoor hebben we het niet gedaan", zeggen Arie en Adelina samen. "We wilden helpen en dat is gelukt mede dankzij veel lieve mensen. Daarvoor zeggen wij: Salamat po, bedankt met veel respect."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox