In origineel kostuum begroeten de twee toneelsoldaten elkaar. In het echt, 100 jaar geleden, waren ze niet zo vriendelijk tegen elkaar. (Behalve dan tijdens Kerstmis, toen werd er geproost.
In origineel kostuum begroeten de twee toneelsoldaten elkaar. In het echt, 100 jaar geleden, waren ze niet zo vriendelijk tegen elkaar. (Behalve dan tijdens Kerstmis, toen werd er geproost. (Foto: Re-enactment)

WOI komt tot leven bij Achelse Kluis

VALKENSWAARD - Op de Achelse Kluis is de vierde tentoonstelling over de eerste wereldoorlog te bezoeken. Titel van deze voorlaatste expositie: Dagelijks leven en smokkel. Om de presentatie onder de aandacht te brengen zocht de organisatie naar iets spectaculairs. De regioheemkundeverenigingen (waaronder hkk Weerderheem uit Valkenswaard) kwamen uit op het naspelen van de situatie van WOI aan de grens. In het weekend van 9 en 10 september wordt een groot re-enactment over de Eerste Wereldoorlog gehouden.

Een re-enactment is het naspelen of uitbeelden van een historische gebeurtenis. Dat gebeurt op de plaats en met de aankleding zoals die was. Komend weekend betekent dit voor de Achelse Kluis dat, precies zoals 100 jaar geleden, Duitse soldaten de grens aan de Kluis streng zullen bewaken. Nederlandse militairen zullen vluchtelingen, smokkelaars, spionnen en deserteurs op hun grondgebied inrekenen. En een Belgisch legertje verdedigt het laatste strookje Limburg. Bezoekers krijgen zo een beeld van de Groote Oorlog en het dagelijkse leven van honderd jaar geleden.

Er is onder meer een grote tentoonstelling, zowel binnen als buiten De Kluis, er is een medische tent met allerlei materialen en een veldkeuken waar soep gekookt wordt op de wijze van 100 jaar terug (en die ook geproefd kan worden, red.). Daarnaast is er veel rijdend materieel en wapentuig, komt het leven van de soldaten aan het front en aan de Kluis aan bod en lopen er veel acteurs rond in originele kostuums.

De toegang is zaterdag en zondag gratis. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur en de voorstellingen zijn doorlopend. Aan de Belgische kant van de Kluis (Kluizerdijk, Achel) is een ruime parkeervoorziening. Aansluitend er bestaat de mogelijkheid om vast te stellen of de voorraad Achelse Trappist toereikend is voor de grote dorst.

Omdat de abdij een belangrijke rol speelde hebben de abdijbewoners besloten om een geleid bezoek aan de abdijkerk mogelijk te maken. Dit kan alleen op zondag en elk uur vanaf 12.00 uur.

De reguliere tentoonstelling 'Dagelijks leven en smokkel' van de samenwerkende heemkundekringen in de regio is op beide dagen gratis toegankelijk. Deze expositie maakt deel uit van een jaarlijks wisselende reeks van tentoonstellingen over WOI in het grensgebied met Nederland en België.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox