De bouwers van Kompas met hun slaapverwekkende wagen... hoe alles er uit gaat zien is komende zondag te bekijken tijdens de Dahliaparade. Foto: Jurgen van Hoof
De bouwers van Kompas met hun slaapverwekkende wagen... hoe alles er uit gaat zien is komende zondag te bekijken tijdens de Dahliaparade. Foto: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Prikkend en slaperig met Doornroosje en Kompas

VALKENSWAARD – Op Hemelvaartsdag werden op De Statie weer de ontwerpen van Corso Valkenswaard gepresenteerd. Ook Olaf Vugts, directeur Imagineering van de Efteling was hierbij aanwezig. Hij maakte namens het pretpark de Ontwerpprijs bekend. Deze werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door buurtschap Kompas. Een mooi succes dus voor het ontwerpteam en tekenaar Frank Maas.

Zondagmorgen in de tent van Kompas. Het scheuren van plakband, het sissen van een lasapparaat en het snerpende geluid van een slijptol vullen de ruimte. Samen met vrolijke stemmen, een lach en muziek uit de radio. De veelal jeugdige bouwers van Kompas zijn druk doende met het bouwen van hun wagen 'Geprikt'. En ze hebben het hoorbaar en zichtbaar naar hun zin. Voorzitter Roy Bax: "Ons onderwerp is het sprookje van Doornroosje. Met een link naar het bloemencorso en het vele werk dat vrijwilligers in de tenten verzetten. In het prikweekend doorgaan totdat je bijna omvalt van de slaap…"

'Geprikt' slaat dan ook op meerdere aspecten. Niet alleen Doornroosje, die zich in het sprookje prikt aan het betoverde spinnewiel en honderd jaar slaapt, maar ook het prikken aan de doornige rozenstruiken die het kasteel overwoekeren én de corsobouwers die zich prikken aan bloemen op de wagen. Roy: "In zekere zin is het een ode aan alle corsovrijwilligers. Zeker in het laatste prikweekend wordt er bijzonder weinig geslapen. Niet verwonderlijk dus dat we tijdens de parade de wagen nog moeten afprikken en de prikkers soms in slaap vallen. Uiteraard met een knipoog naar Doornroosje."

Volgens Roy zit buurtschap Kompas duidelijk weer in de lift. "Qua aantal bouwers – ook weer uit de buurt rondom onze tent – maar ook qua wagen. Samen met Frank is gekozen voor een ontwerp dat door ons te bouwen en te prikken is. Daardoor ontstaat er geen onnodige druk en is het gewoon heel gezellig en relaxed tijdens het bouwen. We kregen tijdens het verdelen van de onderwerpen een envelop met drie mogelijkheden: Vogel Rok, Klaas Vaak of Doornroosje. Frank overtuigde ons van de mogelijkheden met Doornroosje. In combinatie met de figuratie zetten we iets heel leuks op de weg! En interactief."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox