De vrijwilligers van de Noodknop.
De vrijwilligers van de Noodknop.

Vrijwilligers De Noodknop graag geziene gasten in tenten

Corso Valkenswaard laat zich inspireren door de 'Wereld vol Wonderen'. Aan de vooravond van de 64ste editie van de Dahliaparade, belicht Willem-Jan Schampers weer het 'Gezelligste Corso van Nederland'. Deze week deel 5: redders in nood.

VALKENSWAARD – Zijn vader hielp mee in de Bloemencorso en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat Johan Sewuster ook werd besmet met het dahliavirus. Vanaf zijn vijfde was hij in de weer met hout en spijkers en zo'n 35 jaar was hij actief bij buurtschap Oruva. Met ander werk én de Vrijwillige Brandweer, kwam het corso echter in het gedrang. Helemaal los kon Johan het echter niet laten.

Vandaar zijn idee voor De Noodknop, een clubje van – inmiddels – 18 personen, dat in het prikweekend de buurtschappen een handje komt helpen. "Het corso vraagt veel energie en in het prikweekend moet er met man en macht gewerkt worden om zondagochtend de wagen klaar te hebben voor de grote optocht. We zagen en hoorden dat verschillende buurtschappen tot laat in de ochtend bezig waren om hun wagen af te hebben. En soms lukte dit niet, ofwel lege vlakken of koolbladeren. Ook waren de bouwers soms zo moe dat ze niet meer écht konden genieten van de corso. Dit moest toch anders kunnen!"

"Ik heb toen gezegd tegen mijn vrienden – veelal oud-bouwers van Oruva – dat ik wellicht een leuk idee had", vervolgt Johan. "Ze waren hartstikke nieuwsgierig. Dachten dat ik een nieuw buurtschap wilde beginnen. De Kreijenbeek nieuw leven wilde inblazen! Haha! We zijn toen met z'n vijven bij De Fantast bij elkaar gekomen en daar heb ik mijn plannen voor De Noodknop uit de doeken gedaan. Iedereen was meteen enthousiast. We willen de buurtschappen die wel wat hulp kunnen gebruiken ontlasten en zorgen voor blijde gezichten in de tent. Wat we doen? Voornamelijk op de wagen prikken."

Dit was in 2012 en De Noodknop maakte een voorzichtige start. Johan: "We zijn de tenten afgegaan om te flyeren en hebben uitgelegd wie we waren en wat we voor de buurtschappen konden betekenen. De reacties waren overweldigend. Het idee dat ze kunnen bellen en dat we dan binnen een paar uur met 18 man in de tent staan, is natuurlijk een fijn gevoel. Die extra handjes zijn bij sommige buurtschappen écht noodzakelijk! Tegenwoordig worden we zelfs van tevoren al 'geboekt'. Het geeft een enorme boost aan de bouwers. En wij zijn zeer gemotiveerd. Hebben allemaal een corsohart."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox