Foto: Jurgen van Hoof

Week van het Geheugen bij Bibliotheek De Kempen

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor Alzheimer en tientallen andere aandoeningen die schuil gaan achter dementie, ook in Valkenswaard.

VALKENSWAARD - Rondom deze dag worden ook in Valkenswaard een aantal activiteiten georganiseerd waarbij het geheugen centraal staat. Samen vormen zij de Week van het Geheugen die van 18 tot en met 22 september wordt gehouden in de bibliotheek. "Het is een samenwerking", zegt René van Nieuwkuijk van Cordaad, "van Bibliotheek De Kempen, Cordaad Welzijn en zorginstelling Valkenhof."

Daarnaast is er een initiatief om vanaf 29 september elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een Geheugensteunpunt te houden in de leeszaal van de Bibliotheek. Het initiatief is bedoeld voor mensen die te maken hebben met vergeetachtigheid. Er zijn deskundigen aanwezig die de bezoekers ontvangen en zo nodig adviseren en gesprekken met hen houden.

De Week van het Geheugen wordt op 18 september om 11.00 uur geopend met de tentoonstelling Het Geheugen. De getoonde werken zijn vervaardigd door bewoners van Valkenhof. Rian van Breugel verzorgt vanaf 14.30 uur een presentatie van de herinneringskoffers. Dinsdag 19 september zal van 14.30 tot 16.00 uur in het teken staan van de Verhalen Dag. De presentatie wordt verzorgd door Noortje Karsmakers. Woensdag 20 september zijn er vanaf 15.00 tot 17.00 uur lezingen en voorstellingen over hoe inwoners van Valkenswaard leven met hun geheugenproblemen. Daarbij zijn diverse professionals aanwezig om vragen te beantwoorden. Donderdag 21 september is er van 20.00 tot 22.00 uur de voorstelling 'Het gebroken licht van troost' door theatergroep 'Koffie Verkeerd'. Het gaat over dementie, de dilemma's en de zorgen van de mantelzorgers. De entree is 3 euro en aanmelden is noodzakelijk. Dat kan bij de bibliotheek of bij Cordaad Welzijn. Vrijdag 22 september wordt om 18.30 uur de Week van het Geheugen afgesloten met een aantal voorstellingen waarbij de presentatie wordt verzorgd door Jacques van Gerven. Eveneens op die vrijdag wordt tussen 14.30 en 15.00 uur het Geheugensteunpunt officieel geopend.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox