Foto: Jurgen van Hoof

Cordaad zoekt doeners en denkers

VALKENSWAARD - Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Heel wat mensen maken zich verdienstelijk met de zorg om de ander, de zorg om het milieu en de inzet voor hulpbehoevenden.

Het percentage mensen dat vrijwilligerswerk doet ligt tussen de 42 en 45%. Gemiddeld besteden zij hier vier uur per week aan. Vaak zijn het ook ouders met jonge kinderen waarop door de school of sportvereniging een beroep wordt gedaan.

"Een vrijwilliger", zegt Léon van Dijck van Cordaad Welzijn, "verricht uit vrije wil werkzaamheden, meestal buiten een dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald. Gelukkig hebben wij in Valkenswaard al veel steun van vrijwilligers maar wij blijven zoeken naar nieuwe mensen, zowel naar doeners als denkers. Mede door de hulp van vrijwilligers ondersteunen wij inwoners van Valkenswaard en geven adviezen en informatie over een breed vlak. We doen dat onder meer op het gebied van wonen, welzijn, werken en zorg maar ook op het gebied van financiële regelingen. We hebben een klussendienst die hulp kan bieden bij allerlei kleine taken. De mensen van die vrijwillige hulpdiensten zijn altijd dichtbij en men kan er op ons spreekuur terecht met of zonder afspraak. Met één van onze medewerkers wordt de situatie dan besproken en wordt er bekeken welke hulp of ondersteuning nodig is. Daarbij worden dan meestal vrijwilligers ingeschakeld. En daar zit soms het probleem, omdat het ons nogal eens aan voldoende vrijwilligers ontbreekt."

"Natuurlijk", zegt Van Dijck, "kunnen we niet onbeperkt een beroep doen op onze vrijwilligers. We merken dat de laatste maanden de vraag naar hulp toeneemt. Vooral bij de klussendienst dreigt een tekort aan vrijwilligers. We leven in een tijd waarin mensen steeds ouder worden maar hun boodschappen niet langer zelf kunnen doen. Het is toch jammer als wij als hen kunnen helpen maar dat niet altijd lukt als wij daarvoor niet voldoende vrijwilligers in huis hebben."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox