De kerststal bij de Martinuskerk staat er ook dit jaar. Foto: Jurgen van Hoof
De kerststal bij de Martinuskerk staat er ook dit jaar. Foto: Jurgen van Hoof Foto: Jurgen van Hoof

Ook dit jaar kerststal bij Martinuskerk

Algemeen 101 keer gelezen

Stichting Dommelse Dorpspomp werd opgericht in juni 1985. Het doel was en is nog steeds het in stand houden van de dorpse tradities en het organiseren van activiteiten voor de hele bevolking van Dommelen. Een van die feestelijke activiteiten is elk jaar de opening van de kerststal bij de Sint Martinuskerk. Een van de weinige hoogtepunten van het jaar die ‘gewoon’ doorgaan.

Dommelen - “Helaas”, zegt voorzitter Jan Reijkers, “zijn er al een aantal activiteiten komen te vervallen door het coronavirus. Zo is de jaarlijkse fietstocht niet doorgegaan en hebben we ook Sinterklaas niet zoals andere jaren, kunnen inhalen. Gelukkig kunnen we dit jaar met wat passen en meten wel een andere traditie in stand houden.”

Toestemming voor de stal gekregen van de gemeente Valkenswaard

De gemeente heeft immers toestemming gegeven om de kerststal bij de Martinuskerk op te bouwen. “We moeten ons daarbij natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden houden. Zoals elk jaar is op maandag 7 december met de opbouw gestart. Komende zaterdag gaan de beelden erin en ook de kerstboom heeft dan weer zijn vaste plaats gekregen.”

Boom van de gemeente

Naast de boom uit Dommelen komt er ook nog een kerstboom van de gemeente te staan. Vanaf zondag 13 december zal dan de verlichting branden die op 5 januari 2021 weer zal worden gedoofd. “Een andere traditie die ook door kan gaan is de wensboom waarin iedere bezoeker zijn eigen wens kan hangen. Door de huidige omstandigheden zal er dit jaar helaas geen officiële opening zijn. Andere jaren werd dat op passende wijze gedaan door burgemeester Ederveen.”

“We zijn met de eerste kerststal begonnen in 2003”, zegt Reijkers. “Door de jaren heen is het aantal bezoekers echt enorm toegenomen. Waren het aanvankelijk mensen uit onze eigen omgeving, nu zien we hele gezinnen van ver buiten Dommelen naar onze kerststal komen kijken. Toen er destijds met een eenvoudige kerststal werd begonnen was het mede dankzij het kerkbestuur later mogelijk de drie koningen ook een plaats in de stal te geven. Zo hebben we langzaam kunnen uitbreiden naar de huidige stal.”

Na de feestdagen wordt zoals altijd de stal met beelden en andere spulletjes weer opgeslagen op een platte kar. “Laten we hopen dat met kerstmis in 2021 de omstandigheden weer beter zijn, zodat we alle tradities van onze kerststal weer in ere kunnen herstellen.”

‘Hopelijk tijdens de kerst in 2021 alle tradities rondom kerststal in ere te herstellen’

Ton van Helvoort

‘Traditie met passen en meten in stand kunnen houden’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant