Afbeelding

Prins Hans: van Krabbegat naar Mulkgat

Algemeen 73 keer gelezen

BORKEL & SCHAFT - Als geboren en getogen Krab (carnavalsvierders in Bergen op Zoom, red.) had Hans Schouten eigenlijk niet zoveel met het jaarlijkse zottenfeest. Toch kan hij zich het carnaval in Krabbegat nog goed herinneren: “Dit speelt zich grotendeels buiten af. In tegenstelling tot hier in Borkel en Schaft. De gemoedelijkheid en gezelligheid trekt me echter zeer.”

Hans (51) is sinds enige weken de nieuwe Prins van Mulkgat. Na vijf jaar in de Raad van Elf vond hij het wel eens tijd worden om de scepter te zwaaien over carnavalesk Borkel en Schaft. Als adjudant koos hij Wesley Sprengers (23), zoon van Plissie Martien. “Hij was een van de bierdragers, dus ik had zoiets van: die moet ik hebben. Haha! Hij woont sinds kort samen en is nu mijn buurman. Het begint hier in de Beugelstraat sowieso een Mulkslobbers-enclave te worden. Want er wonen nog twee leden van de Raad van Elf. Dus het is hier vaak een gezellig thuiskomen. Na een avondje carnavallen.”

In het dagelijks leven is Hans productmanager/paintinspector bij coatingleverancier Carboline. “Ik ben verantwoordelijk voor Noord- en Oost-Europa, dus ben veel onderweg. De laatste twee maanden ben ik zo’n zeven weken van huis geweest. Ik bezoek klanten en dealers en beoordeel en controleer de producten en werkzaamheden. Het is inderdaad soms moeilijk te combineren met een hobby als carnaval. Zeker met ook nog een gezin met twee kinderen. Plannen en de zaken goed regelen is dan het devies. En om kunnen gaan met soms een flinke jetlag. Ach, agge mar leut et!”

Met die laatste zin spreekt Hans meteen zijn leuze uit, die is gebaseerd op dé vastenavondgroet in Bergen op Zoom. Deze kreet, ‘Als je maar plezier hebt’, wordt in Krabbegat gebracht met de duim van de uitgespreide hand tegen de neus. “Ik vind hem wel tekenend. Het past bij mij en bij het carnaval zoals dit in Mulkgat wordt gevierd. Zonder poespas en alle dagen met heel veel lol. Toen wij hier 23 jaar geleden kwamen wonen, werden we meteen opgenomen in de gemeenschap. Ik ging mee carnavalswagens bouwen met de buurtvereniging en voelde me meteen thuis.”

Via zijn oudste dochter, die diverse jaren deel uitmaakte van de Mulkmarietjes, kwam Hans in aanraking met de Raad van Elf. “Ze hebben me verschillende keren gevraagd, voordat ik uiteindelijk ‘ja’ zei. Het is gewoon een heel gezellig clubje. In mijn tweede jaar werd ik al adjudant van Prins Herald. Dit beviel wel en ik heb toen al eens de intentie uitgesproken dat ik ook een keer Prins wilde worden. Het is nu zover en ik heb er ontzettend veel zin in. Mijn vrouw Corine en mijn dochters Elsa en Anne vinden het in ieder geval prima.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant