Afbeelding

Het regent snoep uit de Nicolaaskerk

Algemeen 105 keer gelezen

VALKENSWAARD - Met de traditionele snoepregen vanuit de galmgaten van de Nicolaaskerk in Valkenswaard wordt op woensdag 28 december het feest van Onnozele Kinderen gevierd.

Het is voor de 29ste keer dat stoere mannen met een bagage van ruim 75 kilo aan snoepgoed via een smalle ladder de toren moeten beklimmen. “Het is echt een zware klus”, zegt Jurgen, die één van de strooiers is, “maar de aanblik vanuit de toren op de kinderen maakt alles goed.”

Het feest van Onnozele Kinderen werd voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest. Vroeger waren de kinderen op die dag de baas en trokken gekleed als volwassenen langs de deuren om geld en snoep te vragen. Zoals zoveel tradities, verdween ook deze totdat op initiatief van de inmiddels overleden Jo van Leeuwen de snoepregen in ere werd hersteld.

Inwoners die op 28 december jarig waren werden om een bijdrage gevraagd voor de kosten van het snoepgoed. Inmiddels is de organisatie in handen van onder meer Ruud van Haren, die elk jaar zijn uiterste best doet om voldoende geld bij elkaar te krijgen. “Helaas”, zegt hij, “wordt de opbrengst steeds minder. Op dit moment zijn we nog maar met 14 personen. Als het zo doorgaat de snoepregen noodgedwongen weer gaan verdwijnen.” Hij doet daarom een oproep aan alle inwoners van Valkenswaard van 18 jaar en ouder die op 28 december jarig zijn om met een donatie mee te doen.

Navraag bij de gemeente leert dat er op 28 december in Valkenswaard 73 inwoners jarig zijn, waarvan 59 mensen van 18 jaar of ouder. Daarvan doen er dus veertien mee. De bijdrage gaat om een relatief klein bedrag waarmee honderden kinderen, maar ook ouderen, een heerlijk half uurtje beleven. Bepakt met tassen komen de kinderen naar de Markt voor de Nicolaaskerk met hun (groot)ouders. Als dan om 10.30 uur de klokken gaan luiden komen de eerste snoepjes uit de lucht vallen. Omdat te kleine kinderen te ontzien worden er speciaal voor hen onder aan de toren zakjes met snoep uitgedeeld.

“Toen in 1989 weer voor het eerst, na een onderbreking van jaren, het snoepgoed uit de toren van de Nicolaaskerk op de kinderen neerdaalde stond voor Jo van Leeuwen één ding vast: Dit mag nooit meer verdwijnen. En dat hebben we goed in onze oren geknoopt”, zegt Ruud van Haren. “We doen er dan ook alles aan om ook in 2017 het feest van Onnozele Kinderen weer te vieren. Daarom zou het fijn zijn als iedereen vanaf 18 jaar en op 28 december geboren zijn steentje voor dat feest zou bijdragen.” 

Meer informatie via tel.: 040-2047224.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant