<p>Vrijwilligers zijn druk bezig met de opknapbeurt van de binnentuin van Leenderhof.&nbsp;</p>

Vrijwilligers zijn druk bezig met de opknapbeurt van de binnentuin van Leenderhof. 

(Foto: Jurgen van Hoof)

Opknapbeurt voor tuin Leenderhof

LEENDE - Bewegen en genieten van het zomerse weer. Het is weer volop mogelijk in de opgepimpte binnentuin van zorgcentrum Leenderhof in Leende.

Door Roy de Leijer

Het initiatief voor de ‘tuinbeurt’ is genomen door Hart voor Leenderhof. Vrijwilligers lieten afgelopen donderdag en vrijdag hun groene vingers zien bij het woonzorgcentrum in Leende. De tuin is onder meer voorzien van nieuwe bomen, fleurige plantjes, banken, parasols en kleurrijke plantenbakken en vogelhuisjes. De metamorfose is mogelijk gemaakt dankzijn de ondersteuning van plaatselijke ondernemers, verenigingen en dorpsbewoners.

De vernieuwde tuin prikkelt onze bewoners en nodigt bijvoorbeeld uit tot meer bewegen. Activiteitenbegeleidster Sheonagh van der Horst is onder meer blij met de nieuwe pluktuintafels: “Hier kunnen onze bewoners bewust mee aan de slag gaan.”

Zes jaar geleden werd er een beweegtoestel in de tuin geplaatst. Van der Horst: “Hiervan zouden we er graag nog wat meer willen hebben. Bewegen is voor onze bewoners namelijk heel belangrijk. Ook het rondwandelen in de tuin om vitamine D op te doen of het halen van een frisse neus helpen daarbij.”

Hart voor Leenderhof zag 4 jaar geleden het levenslicht om extraatjes te organiseren voor de bewoners van zorgcentrum Leenderhof. Zij komen door hun leeftijd en vaak kwetsbare gezondheid immers niet meer zoveel buitenshuis.

Om bewoners te trakteren op leuke uitstapjes of activiteiten nam Hart voor Leenderhof het initiatief voor een wensboom. “Doorgaans zijn deze wensen helemaal niet zo spannend en gaat het om kleine activiteiten. Er blijkt helemaal niet veel voor nodig te zijn om mensen een glimlach op het gezicht te bezorgen”, zegt initiatiefneemster Adriënne Hogenhuis.

De tuin prikkelt onze bewoners en nodigt uit tot meer bewegen

De opknapbeurt van de binnentuin van het zorgcentrum is de tot dusverre de grootste klus van Hart voor Leenderhof. Het idee om de binnentuin op te pimpen ontstond 2 jaar geleden tijdens een barbecue in de binnentuin. Hogenhuis: “Vanwege corona hebben we de uitvoering van de plannen even in de parkeerstand moeten zetten, maar ondertussen zijn we doorgegaan met de voorbereidingen.”

Ze hoopt dat dat de coronasituatie het snel weer mogelijk maakt om meer wensen te vervullen voor de bewoners van zorgcentrum Leenderhof. Hogenhuis: “Eerder dit jaar hebben we opnieuw deelgenomen aan Nationale Pannenkoekendag. Normaal gesproken worden de pannenkoeken dan gebakken door leerlingen uit groep 8 van basisschool De Triangel. Dit keer was er vanwege corona gekozen voor een alternatieve opzet, waarbij via een livestream contact met de kinderen werd gelegd.”

De opgepimpte tuin, die toegankelijk is vanuit het grand café van Leenderhof, werd zaterdag heropend. Om dit te vieren werden de bewoners van het zorgcentrum door leden van de Leendse ondernemersvereniging (OVL) getrakteerd op koffie en taart.

Meer berichten