<p>Will Verhagen, voorzitter van Stichting Vaart. &nbsp;Zij organiseren de atelierroute die dit jaar in september wordt gehouden. </p>

Will Verhagen, voorzitter van Stichting Vaart.  Zij organiseren de atelierroute die dit jaar in september wordt gehouden.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Kunstenaars zetten atelierdeuren open

Valkenswaard - Al sinds 2013 wordt in Valkenswaard een atelierroute gehouden met als voornaamste doel het publiek een kijkje te laten nemen in de keuken van de kunstenaars in Valkenswaard. Ook dit jaar vindt het kunstevenement weer plaats.

Door Ton van Helvoort

De afgelopen jaren waren de atelierdagen een groot succes. Er was immers een groot diversiteit aan kunstenaars. Voorzitter Will Verhagen: Ook nu zullen er weer een paar nieuwe deelnemers bij zijn, terwijl anderen wellicht een keertje overslaan. Dat maakt het voor de bezoekers wel extra interessant.” De organisatie is in handen van Stichting Vaart die zich ten doel stelt het kunstklimaat voor beeldend kunstenaars in Valkenswaard te verbeteren. De eerste activiteit waarmee deze stichting naar buiten kwam was het organiseren van de Atelierroute in juni 2013 gevolgd door 2015- 2017 en 2019. “En nu staan we dan weer voor een uitdaging om ook in het huidige jaar, 2021, een prachtige atelierroute te organiseren. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat in de ateliers, indien nodig, rekening wordt gehouden met corona. Als men altijd al heeft willen zien hoe een kunstenaar werkt biedt de atelierroute hiervoor een uitgelezen mogelijkheid. Men zal echt verbaasd zijn dat er in Valkenswaard zoveel talent op het gebied van kunst te zien is,” zegt Verhagen. “En dat is overigens niet alleen het werk van schilders, ook op het gebied van beeldhouwen, edelsmeden, keramisten en fotografie is er een ruim aanbod. En dat allemaal uit ons eigen Valkenswaard.

Er is zoveel talent op het gebied van kunst te zien

Overigens zijn we nog in gesprek met kunstenaars uit Aalst/Waalre om te zien of we zo’n atelierroute ook gezamenlijk kunnen houden.” Afhankelijk van de omstandigheden staat de nieuwe atelierroute gepland op zaterdag 4 en zondag 5 september. Zoals altijd zijn de werken van de kunstenaars dan te bewonderen in hun atelier of in de tuin. Verhagen: “Normaal werden de eerdere atelierroutes gehouden in juni. Wij zijn echter van mening dat daar nog teveel risico’s aan waren zolang corona nog allerlei beperkingen oplegt. Maar vergeet niet dat ook september een prachtige maand is waar de natuur al iets gaat verkleuren en dan helemaal past in de werken van onze deelnemers. Het is dan ook dé kans om op zo’n dag een kijkje in de ateliers van de kunstenaars te nemen en daarnaast ook om ze te spreken en zo mogelijk een mooi werk van hem of haar aan te schaffen. Wij denken dat Valkenswaard best trots mag zijn op deze kunstenaars.” De ateliers liggen zo verspreid dat men er bij goed weer ook een leuke fietstocht van kan maken voor hen die dat willen. De kunstenaar verdient de aandacht van de bezoeker echt en geeft graag tekst en uitleg over de manier van schilderen of andere bezigheden. De kunstenaars zullen dan ook alle bezoekers met veel plezier ontvangen en zonodig wegwijs maken in hun werk.

Zij die hun atelier in beide dagen willen openstellen kunnen zich inschrijven via website:

www.stichtingvaart.nl

Meer berichten