<p>Robert-Jan Zoetmulder over keeperstraining: &#39;Individuele begeleiding is essentieel voor een doelverdediger.&#39;&nbsp;</p>

Robert-Jan Zoetmulder over keeperstraining: 'Individuele begeleiding is essentieel voor een doelverdediger.' 

(Foto: )

Sv Valkenswaard zet doelman centraal tijdens keepersclinic

VALKENSWAARD -Keepers. Eenlingen, een beetje vreemd, een beetje anders en een beetje gek. Over het algemeen kunnen ze niet (goed) voetballen en binnen het elftal bezetten een bijzondere positie. En niet alleen omdat ze een afwijkend kleur shirtje aan hebben en de bal met de hand mogen aanraken… Nee, ook de training en begeleiding van een doelman vragen om andere vaardigheden dan die van een gemiddelde hoofdtrainer.

Door Willem-Jan Schampers

 Voetbalvereniging sv Valkenswaard houdt komende zaterdag een clinic voor jeugdkeepers van acht tot en met dertien jaar. Er is een leuk en leerzaam programma samengesteld, waarbij de deelnemers training krijgen van de beste (amateur)keeperstrainers uit de regio. Deelname is gratis en ook niet-leden mogen deelnemen. De clinic vindt plaats op het sportpark van SV Valkenswaard. Van 14.00 tot 16.30 uur. Voor drinken, iets lekkers en een leuke herinnering wordt gezorgd.

Robert-Jan Zoetmulder uit Dommelen is, naast vader van Lenthe die bij sv Valkenswaard MO15 speelt, ook keeperstrainer bij profclub De Graafschap. De ‘Superboeren’ werden zaterdag in de eerste ronde van de nacompetitie jammerlijk uitgeschakeld door Roda JC, maar Robert-Jan weet nog niet of hij aanwezig kan zijn bij de clinic. Wél geeft hij alvast aan hoe belangrijk het is dat een doelverdediger specifieke training krijgt.

“Als ik vroeger met mijn oudere broers wilde meevoetballen, dan was het meestal: ‘Oké, ga jij maar op doel staan’. Keeper was toch een beetje een ondergeschoven kindje. Letterlijk en figuurlijk de sluitpost. En dat is hartstikke jammer, want het hebben van een goede doelman is net zo belangrijk als het hebben van een goede spits. Vandaar dat ik bij de kleinste jeugd ook een voorstander ben van rouleren. Iedereen moet een keer het gevoel krijgen hoe het is om tussen die palen te staan. De liefhebber of het talent dient zich dan meestal vanzelf aan.”

Elke amateurclub zou een keeperstrainer moeten hebben

Robert-Jan is er ook van overtuigd dat individueel trainen en vooral veel vlieguren maken er voor zorgt dat een keeper beter wordt. “Er wordt mijns inziens in Nederland te weinig aandacht besteed aan de individuele basisvaardigheden van de keepers - het tegenhouden en verwerken van een bal. Er gaat veel te veel aandacht uit naar het meevoetballen. Als de basis van een (jonge) keeper goed is, gaat hij gemakkelijker keepen en makkelijker ballen pakken, waardoor hij ook meer zelfvertrouwen krijgt. Als er dan eens iets mis gaat, kan hij zich daar eenvoudiger overheen zetten.”

Vandaar dat individuele begeleiding essentieel is voor een keeper. “Dus ook bij partijvormen en afwerken op doel is het zaak dat de keeperstrainer een rol heeft. Juist dan kan hij zien of een doelman goed anticipeert, goed positie kiest en op tijd en vakkundig ingrijpt. Elke amateurclub zou eigenlijk verplicht een vaste keeperstrainer in dienst moeten hebben! Niet alleen voor het eerste elftal, maar zeker ook voor de jeugd.”

Aanmelden voor de keepersclinic van SV Valkenswaard kan via: info@sv-valkenswaard.nl.

Meer berichten