<p>Evi van de Ven (contactpersoon van Samen voor Valkenswaard voor de jongeren), Loek Timmermans, Chris van Deursen en Bryan Daris. &nbsp;</p>

Evi van de Ven (contactpersoon van Samen voor Valkenswaard voor de jongeren), Loek Timmermans, Chris van Deursen en Bryan Daris.  

Samen voor Valkenswaard richt jongerenafdeling op

Valkenswaard - “We weten allemaal dat we sterk vergrijzen”, zegt Fred Emmerik van Samen voor Valkenswaard, een gemeentelijke politieke partij die door hem eind november 2017 werd opgericht. Jongeren zijn de politici en bestuurders van de toekomst. Maar jongeren zien politiek vaak als een saai onderwerp. Het staat ver van ze af en ‘er verandert toch niets’ hoort men dan. Aan de andere kant trekken jongeren weer andere jongeren aan. Om dan echter echt actief politiek te worden, bijvoorbeeld in de gemeente politiek, kunnen ze best wat extra begeleiding gebruiken. Het was dan ook een heel bijzonder moment toen op 12 mei tijdens de ledenvergadering van SvV besloten werd een jongerenafdeling op te richten.

Door Ton van Helvoort

Wellicht had een aantal in het verleden op de JO-PO -dag, een politieke dag voor jongeren, al een beetje geroken aan de gemeentelijke politiek. Tijdens deze dag kon men proeven hoe het was om raadslid te zijn. Maar dat was altijd nog iets anders dan nu met de oprichting van een jongerenafdeling. “We zijn daar echt blij mee”, zegt Emmerik. “Ook al omdat wij als jonge partij de eerste in Valkenswaard zijn die zo’n afdeling hebben. Wij hadden al vaker vernomen dat de jongeren zich nauwelijks gehoord voelden in de politiek. 

Trots dat Valkenswaard eerste jongerenafdeling krijgt

Dat kon twee oorzaken hebben: ze waren zelf niet erg actief om daar verandering in te brengen of de gevestigde partijen in onze gemeente hadden daar nooit echt aandacht aan besteed. Toen wij dan ook van Chris van Deursen, Loek Timmermans en Bryan Daris van hun plannen voor zo’n jongerenafdeling hoorden, hebben wij daar onmiddellijk positief op gereageerd.” Genoemde drie hebben besloten de kar te gaan trekken. Daarbij willen ze ook andere jongeren voor deze ontwikkeling enthousiast maken. “We hebben vooral de laatste jaren een aantal festiviteiten gemist en dat niet alleen door corona”, zeggen ze. “Wij ervaren in onze eigen vriendenkring dat steeds meer jongeren in de regio naar ander vermaak zoeken. Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden. Zo’n mooie gemeente met veel mogelijkheden voor de jeugd die niet benut worden. Zo is er nog altijd een schromelijk tekort aan woningen voor jonge mensen. Het gevolg is dat ze elders onderdak zoeken en Valkenswaard dan verlaten. Zo’n situatie moet stoppen. Natuurlijk kunnen we best begrijpen dat er altijd wel een reden is waarom bepaalde zaken niet doorgaan. Maar zorg dan voor alternatieven.” “Wellicht kan er door zo’n jongeren aan al die dingen extra aandacht worden besteed”, zegt Emmerik. “We zijn dan ook blij met de stap die nu gezet kan worden en dat voor een lokale partij die pas drie jaar bestaat. Binnenkort wordt onze jongerenafdeling dan ook officieel. Evi van de Ven en ikzelf zijn dan de contactpersonen voor de jongeren. Uiteindelijk zijn we er als partij best trots op dat Valkenswaard zijn eerste jongerenafdeling krijgt. Zoals eerder gezegd: Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en dat zal ook bij onze partij Samen voor Valkenswaard ongetwijfeld in de praktijk blijken.”

Meer berichten