<p>Penningmeester Wim van Schadewijk is blij met elke gift of die nu groot of klein is.</p>

Penningmeester Wim van Schadewijk is blij met elke gift of die nu groot of klein is.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Wim van Schadewijk zet zich in namens Stichting Do It Africa Foundation: ‘Onze vijf euro is in Gambia veel geld’

Valkenswaard - Gambia is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Zoals in veel Afrikaanse landen heerst ook in Gambia echte armoede. Het land heeft 2.278.000 inwoners waarvan 66% onder de armoedegrens leeft. Er is dan ook een groot tekort aan financiële middelen en dat niet alleen voor het dagelijkse leven maar ook voor fatsoenlijke woningen en vooral scholen. “Want juist de jeugd heeft alle steun nodig”, zegt Wim van Schadewijk, penningmeester van de Stichting Do It Africa Foundation.

Door Ton van Helvoort

Zij zijn immers de mannen en vrouwen die aan een toekomst kunnen bouwen waarin men weer een bestaansrecht heeft. Het gemiddelde inkomen is ongeveer 50 euro per maand. Daarmee is het echt een van de armste landen van de wereld. Alhoewel we in dit stadium geen vergelijking kunnen maken met de Nederlandse normen is het toch goed om enigszins de werkelijk droevige omstandigheden door praktische cijfers te laten zien. Volgens het CPB in Nederland is in ons land het bruto modaal inkomen 2.778 euro per maand. Voor Gambia is dat 50 euro per maand en dus 600 euro per jaar. Een euro heeft daar een waarde van 62 Gambiaanse Dalasi. Overigens kan men er met 5 euro nog best wat levensmiddelen kopen. Weliswaar is het dagelijkse leven daar aanmerkelijk goedkoper als hier, maar met 5 euro, omgerekend 310 Gambiaanse Dalasi, zou men toch weer een aantal kindermonden kunnen vullen. En vergeet daarbij niet dat 5 euro voor de inwoners van Gambia echt veel geld is.

Gambia is een van de armste landen ter wereld

Natuurlijk zullen ook daar, zoals in elk land, mensen wonen die goed kunnen rondkomen en zich best wel wat kunnen permiteren. Dat is over de hele wereld zo. Schadewijk: “Daar kunnen wij toch niets aan veranderen maar aan de armoede in Gambia kunnen we wel iets doen. Daarvoor is er onze stichting: Do It Africa Foundation. Giften worden niet alleen voor een bijdrage voor het levensonderhoud besteed maar onder meer ook aan het onderhoud van lokale schooltjes. Daarnaast sturen wij via onze stichting regelmatig dozen met kleding en baby spullen.”

Een dringend beroep

De stichting doet dan ook een dringend beroep om een bijdrage, groot of klein, over te maken via banknummer: NL15 INGB 0007 064842 ten name van: Stichting Do it Africa Foundation. Men maakt er niet alleen de stichting blij mee, maar wat nog veel belangrijker is dat door die gift kinderen daar voldoende kunnen eten. Er wordt gegarandeerd dat elke euro die ze voor Gambia ontvangen, ook daadwerkelijk aan dat land wordt besteed.

Meer berichten