<p>Ren&eacute; van Nieuwkuijk kijkt tevreden terug op zijn twintig jaren bij Cordaad Welzijn.<br><br></p>

René van Nieuwkuijk kijkt tevreden terug op zijn twintig jaren bij Cordaad Welzijn.

(Foto: Jurgen van Hoof)

René van Nieuwkuijk neemt na 20 jaar afscheid van Cordaad Welzijn

Valkenswaard - Er zijn van die mensen die men niet vaak ziet maar achter de schermen erg actief zijn voor met name ouderen die zo’n hulp erg goed kunnen gebruiken. René van Nieuwkuijk is daar een goed voorbeeld van. Al ruim twintig jaar is hij werkzaam bij Cordaad Welzijn in Valkenswaard. Hij heeft zich onder meer ingezet voor mensen die aan beginnende dementie en daarmee samengaande vergeetachtigheid lijden.

Door Ton van Helvoort

In Nederland hebben ruim 270.000 inwoners dementie waarvan ongeveer 12.000 personen jonger zijn dan 65 jaar. Men kan het zich wellicht moeilijk realiseren maar toch krijgen ieder uur vijf mensen in Nederland dementie. Het woord dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.

René van Nieuwkuijk was dan ook betrokken bij de start en het vervolg van GeheugensteuN, een activiteit van Cordaad Welzijn. “Het is niet altijd eenvoudig om met dit werk om te gaan”, zegt hij. “De mensen die daarbij betrokken zijn hebben veel vertrouwen in je adviezen en mogelijke oplossingen. Dat contact zal ik beslist gaan missen. Elke eerste vrijdag van de maand kwamen we bij elkaar om samen te praten over allerlei problemen door dementie. Omdat het vaak ouderen zijn, hebben ze meestal niemand in hun omgeving om daarover te kunnen spreken.”

“In al die jaren heb ik via Cordaad Welzijn goede contacten opgebouwd waardoor ik de situatie waarin mensen met dementie terecht zijn gekomen goed heb kunnen inschatten. Als men dan na twintig jaar met dat werk stopt, lijkt het of dat er toch iets bij je knapt. Hoe moet dat verder met Jan en Annie of met Cees en Ria, zomaar een paar willekeurige namen. Natuurlijk zijn er prima andere medewerkers bij Cordaad die dat werk overnemen en wellicht weer andere goede ideeën hebben.”

Mijn afscheid staat in het teken van een circusvoorstelling

“Door de jaren heen heeft men toch een vriendenkring opgebouwd. Dat was voor mij ook een reden om mijn afscheid op een speciale manier te kunnen houden. Ik heb daarvoor, samen met enkele collega’s een plan bedacht. Mijn afscheid zal immers in het teken staan van een circusvoorstelling waarbij de gasten tevens de artiesten zijn. Circus Manco, want zo is de naam, heeft zoals elk circus ook een clown. Bij die gelegenheid heb ik mezelf al in het clownspak gehesen. Dan heet ik niet langer René van Nieuwkuijk maar clown Rik Rakelink. Door de corona zal de voorstelling helaas (nog) niet door kunnen gaan maar men kan zich dat ongetwijfeld wel voorstellen hoe zoiets er uit zou kunnen zien. Hoe dan ook, ik zal ze missen. Al die lieve mensen die ik heb proberen te helpen in hun gevecht tegen eenzaamheid of dementie.”

“Naast mijn dagelijkse werk bij Cordaad Welzijn heb ik enkele liedjes geschreven die via een cd zijn te beluisteren. Het is een vorm van dank voor die fijne jaren die ik bij Cordaad Welzijn heb gehad en dat met fijne collega’s waar ik altijd met veel plezier mee heb samengewerkt”, aldus René.

Meer berichten