<p>Bekende oorlogslocaties zijn in de fietsroutes opgenomen, zoals De Bunker en de militaire begraafplaats in Valkenswaard. </p>

Bekende oorlogslocaties zijn in de fietsroutes opgenomen, zoals De Bunker en de militaire begraafplaats in Valkenswaard.

(Foto: )

Fietsen langs oorlogslocaties in Waalre en Valkenswaard

Valkenswaard - Elk jaar in mei staat Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers en viert de vrijheid. Het is belangrijk om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en door te vertellen. En om te herdenken en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De maand mei is ook de officieuze ‘fietsmaand’ in Nederland. Fietsen in eigen land en omgeving is op dit moment ongekend populair.

De Tweede Wereldoorlog én het recreatieve fietsen komen samen in het boekje ‘Oorlogsherinneringen in Valkenswaard en Waalre’. Het boekje van 64 pagina’s bevat twee fietsroutes langs de oorlogslocaties in beide gemeenten.

Valkenswaard en Waalre kennen een bijzondere en bewogen geschiedenis als het gaat over de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetting vanaf mei 1940 en de gevechten rond de bevrijding in september 1944 hebben hun sporen nagelaten. Zichtbare sporen, maar ook minder zichtbare. Natuurlijk zijn de bekende oorlogslocaties in de fietsroutes opgenomen, zoals De Bunker en de militaire begraafplaats in Valkenswaard. Maar ook minder bekende locaties, zoals plekken waar vliegtuigen zijn neergestort. Van alle locaties wordt in het boekje het achtergrondverhaal verteld. Het is daarmee ook een aardig naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog in beide dorpen.

Het fietsrouteboekje is verkrijgbaar bij VVV Valkenswaard, gevestigd aan de Markt. Tot eind mei geldt een speciale actieprijs van 3 euro (normale prijs 4 euro).

Meer berichten