<p>&nbsp;Leny en Piet Wils, 65 jaar getrouwd en zowaar een bloem voor elk jaar. </p>

 Leny en Piet Wils, 65 jaar getrouwd en zowaar een bloem voor elk jaar.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Van briljant op weg naar platina

Valkenswaard - Het afgelopen jaar waren in Nederland ruim 53.000 echtparen vijftig jaar getrouwd. Ruim 13.000 waren zestig jaar samen en 300 vierden hun zeventigjarige bruiloft. Minder vaak wordt ook herdacht dat men 65 jaar is getrouwd en daarvoor mag men zich dan een briljanten echtpaar noemen. Ook Valkenswaard had onlangs zo’n briljanten echtpaar. Piet en Leny Wils gaven elkaar immers op 25 april 1956 het ja-woord.

Door Ton van Helvoort

Ze hadden, zoals vaak in die tijd, elkaar leren kennen bij het dansen in zaal Maenen. “Ik kan me dat nog goed herinneren, want het was de eerste keer dat ik daar kwam en voor mij tevens de laatste keer. Ik kon immers echt niet dansen”, zegt Piet. Na twee jaar verkering trouwden ze en kregen acht kinderen. Inmiddels hebben ze achttien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen. De kinderen, klein- en achterkleinkinderen zijn alles voor Piet en Leny, die beiden inmiddels 87 jaar zijn. In de hele kamer zijn foto’s en kaarten te zien met prachtige afbeeldingen van die kinderen. “Ik vind dat geweldig”, zegt Leny. “Zo heb ik ze allemaal bij elkaar en ze zijn mij allen even lief.” Piet vertelt over zijn jeugd toen er hard gewerkt moest worden: “Ik werkte op mijn 13e jaar bij de Hofnar waar ik HFL.7,50 per week verdiende. En daar moest ik best hard voor werken. Maar ja, dat was in die tijd gebruikelijk en ik mocht alleen maar blij zijn dat ik werk had. Zo links en rechts probeerde ik nog wat bij te verdienen en dat lukte wel met schilderen. Toen we getrouwd waren wilde ik toch wat meer zekerheid. Ik werd vrachtwagenchauffeur bij houthandel Habraken. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik niet te lui was om hard te werken, maar dat was ook nodig voor ons jonge en grote gezin. Vakanties kenden we niet en zelfs toen het wel kon had ik daar geen behoefte meer aan. Ik had het thuis immers prima naar de zin. Toen de kinderen ouder waren is Leny twee keer met één van de kinderen op vakantie geweest. Een keer naar Oostenrijk en een keer naar Turkije. Ze heeft daar enorm van genoten. Helaas heeft de gezondheid haar toch wel wat in de steek gelaten. Diverse operaties hebben niet altijd het resultaat gehad dat men er van zou mogen verwachten.” “En toch zul je mij niet horen klagen”, aldus Leny.

Ondanks de omstandigheden hebben we het nog best goed

“Ik ben echt gelukkig met onze kinderen en de klein en achterkleinkinderen.” Gelukkig kan Piet nog redelijk vooruit alhoewel ook hij al diverse operaties heeft gehad. Hij is meer dan vijftig jaar lid van de duivenclub Valkenswaard. “Och”, zegt hij, “we komen de dagen wel door. Het lopen wordt er ook voor mij niet gemakkelijker op. Dat is jammer want ik ging altijd graag naar de weekmarkt. Dat is nu te ver voor mij en met de auto is het probleem om daar een parkeerplaats te vinden dicht in de buurt van de markt. Maar als we zo samen terugkijken op de afgelopen 65 jaar had het wellicht wat beter kunnen zijn maar ook veel slechter.” Leny: “We mogen niet klagen want ondanks de omstandigheden hebben we het nog best goed.” “En die 70 jaar halen we ook nog”, zegt Piet met een knipoog naar zijn vrouw.

Meer berichten