<p>Etiënne en Miriam Hoekx namen 25 jaar geleden de nu honderdjarige bakkerij over.</p>

Etiënne en Miriam Hoekx namen 25 jaar geleden de nu honderdjarige bakkerij over.

(Foto: Marieke van Grinsven)

100-jarige voortaan Hofleverancier: ‘Het was nog een hele operatie’

Wat ze jammer vinden? Dat hun (schoon)vader Wil Hoekx het honderdjarig bestaan van de bakkerij niet meer heeft kunnen meemaken. Afgelopen februari overleed hij op 92-jarige leeftijd. "Hij stond er écht op te kijken", zegt zoon Etiënne, die samen met zijn vrouw Miriam de bakkerij aan de Leenderweg runt." Afgelopen week kregen ze uit handen van de burgemeester het schild dat bij de titel 'Hofleverancier' hoort.

VALKENSWAARD - "Toen we negentig jaar bestonden, hebben we het er wel eens gekscherend over gehad, maar dat we ons nu écht Hofleverancier mogen noemen, daar zijn we apetrots op." Miriam glundert van oor tot oor. "Het is toch een erkenning voor al het werk dat wij, maar zeker ook onze voorgangers, hier hebben verzet. En altijd op dezelfde locatie. Etiënne: "Het was nog een hele 'operatie'. Alles moest kloppen. Zelfs de Arbeidsinspectie en iemand van de Arbo zijn hier geweest. We zijn nu de tweede bakkerij in de regio die zich Hofleverancier mag noemen."

Etiënne en Miriam zijn dus derde generatie. Alphons Hoekx was de eerste bakker. Hij was in de Eerste Wereldoorlog vanuit Lommel naar Valkenswaard gevlucht en leerde hier Liza Roberscheuten kennen. Zij trouwden in 1921 en begonnen toen aan de Stationstraat (de huidige Leenderweg, red.) een bakkerij annex kruidenierszaak. In 1924 werd het pand gebouwd, waarin de huidige bakkerij nog steeds is gevestigd. Zoon Wil, in 1959 getrouwd met zijn Johanna, nam in 1970 de zaak over. En Etiënne en Miriam deden dit in 1996. Samen met hun medewerkers Ingrid, Michael en Sjannie leveren zij iedere dag weer een 'ouderwetse' topprestatie. O ja, en in de weekenden helpen de kinderen Twan en Lisa ook mee.

"De bakkerij heeft in de afgelopen honderd jaar tal van moderniseringen meegemaakt, maar er wordt nog steeds op ambachtelijke wijze gewerkt", benadrukt Etiënne. "Zo maken we ons roggebrood en tarwevloerbrood nog steeds volgens de recepten van opa Fons en bakken we verschillende broden in een hypermoderne oven met stenen vloer. Onze belangrijkste eigenschappen zijn altijd gebleven: kwaliteit, gezelligheid en service."

Prachtige verhalen kunnen Etiënne en Miriam vertellen. Van toen de oven nog werd gestookt op mutsert (takkenbossen) en het brood werd rondgebracht met paard en wagen en later met de bakfiets. ‘In 1949 was tante Els denk ik de eerste in het dorp die met een bezorgauto het brood weg bracht. Dit heeft tot 1970 geduurd, toen zijn mijn ouders met bezorgen gestopt. En toen wij de zaak overnamen, hebben we weer allerlei veranderingen doorgevoerd. Vervolgens is in 2008 is de winkel helemaal verbouwd. We moeten toch enigszins met onze tijd meegaan. Dat is ook de reden dat we de zaak vorig jaar een stuk hebben vergroot."

Het bakken van brood, het maken van vlaai en taarten en het vervaardigen van de heerlijke worstenbroodjes en appelflappen blijft echter handwerk. "Het bakkersvak blijft nog steeds arbeidsintensief", zegt Miriam. "Al een eeuw lang."

Willem-Jan Schampers

'Alles om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden