Foto:

Fietsen door een oorlogsverhaal

Elk jaar in mei staan we in Nederland stil bij de oorlogsslachtoffers en vieren we onze vrijheid. Het is belangrijk om de verhalen van de Tweede Wereldoorlog levend te houden en door te vertellen. En om te herdenken en te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De maand mei is ook de officieuze ‘fietsmaand’ in Nederland. Fietsen in eigen land en omgeving is op dit moment ongekend populair.

VALKENSWAARD - De Tweede Wereldoorlog én het recreatieve fietsen komen samen in het boekje ‘Oorlogsherinneringen in Valkenswaard en Waalre’. Dit boekje van 64 pagina’s bevat twee fietsroutes langs de oorlogslocaties in beide gemeenten. Valkenswaard en Waalre kennen een bijzondere en bewogen geschiedenis uit WOII. De Duitse bezetting vanaf mei 1940 en de gevechten in het kader van de bevrijding in september 1944 hebben hun sporen nagelaten. 

Natuurlijk zijn de bekende oorlogslocaties in de fietsroutes opgenomen, zoals De Bunker en de militaire begraafplaats in Valkenswaard. Maar ook minder bekende locaties, zoals plekken waar vliegtuigen zijn neergestort. Van alle locaties wordt in het boekje het achtergrondverhaal verteld. Het is daarmee ook een aardig naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog in de regio. Behalve het beleven van ‘het oorlogsverhaal’ zorgen de fietsroutes ook voor heerlijke ontspanning in de mooie natuur. Het boekje ‘oorlogsherinneringen’ is verkrijgbaar bij VVV Valkenswaard. Tot eind mei geldt een actieprijs van 3 euro (normaal 4 euro).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden