Frans Peels, 97 jaar, was één van de ouderen die een beroep deed op de KBO.  Naast hem voorzitter Peter Plompen.
Frans Peels, 97 jaar, was één van de ouderen die een beroep deed op de KBO. Naast hem voorzitter Peter Plompen. (Foto: Jurgen van Hoof)

Ouderen dankzij KBO een zorg minder: ‘Bij de aangifte werd de schoenendoos omgekieperd op tafel’

Als men in het begin van het jaar van de Belastingdienst een aangiftebrief heeft gekregen moet men aangifte doen ook als blijkt dat men niets hoeft bijbetalen of terugkrijgt. Komt men er zelf niet uit schakel dan hulp in. Veel ouderenbonden bieden immers aangiftehulp door vrijwilligers. Ieder heeft daar zijn eigen regels voor. De een helpt bij je thuis en de ander doet dat op locatie.

Door Ton van Helvoort

VALKENSWAARD - Soms is de hulp gratis en soms kost het enkele tientjes. Ook Valkenswaard heeft zo’n organisatie en dat is de Kring KBO. “Daar was het de afgelopen weken erg druk”, zegt voorzitter Peter Plompen. Acht vrijwilligers stonden klaar om te zorgen dat de formulieren op tijd en ingevuld werden teruggestuurd naar de Belastingdienst. “Deze hulp is ontstaan in de jaren zeventig. Aanvankelijk gebeurde dat bij ‘t Smelleken en later in een zaaltje bij de Graver. Daar was het elke woensdagmiddag een drukte van belang.” Intussen zijn ook de aangiften 2020 nagenoeg afgerond. “Toen een jaar geleden door de corona het vrijwel onmogelijk was om bezoekers naar een locatie te laten komen hebben wij onze leden per brief geïnformeerd dat we hen zonodig ook thuis zouden kunnen bezoeken. Dat was natuurlijk voor de ouderen die mobiel beperkt zijn een prima oplossing.” Ook werden ze opgehaald als ze daar de voorkeur aan gaven.

De schoenendoos

“Zo hebben we ook nu gewerkt en dankzij de inzet van onze mensen hebben we dit jaar zo’n tweehonderd formulieren ingevuld. En we zijn best trots op dat onze vrijwilligers dat gedaan hebben, zonder dat van enige vergoeding sprake is geweest. Natuurlijk waren het overwegend ouderen die een beroep op ons hebben gedaan. Als ze thuis werden bezocht, gebeurde het wel eens dat de schoenendoos eraan te pas kwam waarin alles verzameld was. De doos werd omgekieperd op tafel, zo van: zoek het maar uit, ik begrijp er toch niets van. Ze rekenden terecht op ons dat wij de juiste gegevens boven water kregen.” Peter Plompen, die overigens voor H&G in de gemeenteraad zit, is na die drukke weken een tevreden man. “We hebben echt een geweldig team en niets was hen teveel. Alleen al de ontvangst stelden de bezoekers op hun gemak.” Juist ouderen hebben vaak het probleem om vertrouwelijke informatie prijs te geven. “Ik heb met mijn adviesbureau daar ook ervaring mee. We hebben drukke maar best dankbare weken achter de rug waarbij de kring KBO zich echt van de beste kant heeft laten zien.”

200ste bezoeker

Op bijgaande foto zie je hoe Frans Peels, 97 jaar, op 18 april de 200ste bezoeker was waarvan het formulier door de KBO werd ingevuld. En dat allemaal onder het genot van een kopje koffie en heel veel dankbare ouderen. Peter Plompen en zijn medewerkers verdienen dan ook alle lof voor hun werk. “En zet 2022 maar vast op de kalender”, aldus Peter, “want ook dan staan wij weer klaar voor deze groep ouderen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden