<p>Het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard. </p>

Het oorlogsmonument op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Herdenken blijft echt belangrijk: 76 jaar geleden sinds einde WOII

Op 4 mei zouden we de gesneuvelde Britse militairen op de begraafplaats aan de Luikerweg herdenken. Door de corona is dat ook nu evenals één jaar geleden helaas niet mogelijk.

Door Ton van Helvoort

VALKENSWAARD - De meeste soldaten overleden tijdens de Britse opmars in september 1944. Gedurende dat offensief, beter bekend als Market Garden, werd er hevig gevochten in de bossen rondom Valkenswaard. Daarbij vielen aan beide zijden een groot aantal doden. Als men op 4 mei langs de graven op die Britse begraafplaats zou kunnen lopen zou men zien dat het overgrote deel van deze soldaten nog uitzonderlijk jonge mensen waren.

Jonge leeftijd

Leeftijden van 18 tot 22 jaar komen vaak voor. Jonge mannen voor wie wij toch vreemden waren offerden hun leven op voor onze vrijheid. En daar moeten we, ook na 77 jaar, nog ontzettend dankbaar voor zijn. Het zijn allemaal echte helden die hun strijd voor onze bevrijding met de dood hebben moeten bekopen. Voor velen van ons is oorlog vaak iets dat we alleen kennen uit films, foto’s of via Facebook. We kunnen ons niet voorstellen dat vrijheid,vrede en rechten niet vanzelfsprekend zijn en zullen wellicht nooit weten hoe het is om te leven in onvrijheid en angst.

Dodenherdenking

Een dag als de Dodenherdenking laat ons echter nog eens zien dat vrede geen vanzelfsprekendheid is. Slechts één dag later, 5 mei, wordt de bevrijding van de Duitse bezetting gevierd. Op die dag zou de viering in het teken staan van 77 jaar vrijheid, maar ook deze herdenking kan door de corona niet doorgaan. Overigens is de landelijke 5 mei herdenking normaal op de Dam in Amsterdam terwijl honderden andere comités plaatselijke herdenkingen organiseren.

Herdenkingen

Naast de begraafplaats aan de Luikerweg is er bij het oorlogsmonument op het Verzetstrijdersplein in het centrum van Valkenswaard ook een gelegenheid om te herdenken. Op initiatief van de Bond van Wapenbroeders afdeling Valkenswaard is er op 10 mei 2014 eveneens een monument gerealiseerd als herinnering aan de Valkenswaardse slachtoffers van oorlogsgeweld. Het staat op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Valkenswaard.

Normaal gesproken zal het door de corona op genoemde dagen niet mogelijk zijn de herdenkingsplaatsen in groepsverband te bezoeken. Maar met twee personen is dat natuurlijk wel mogelijk. Het is dan wel allemaal al lang geleden maar dat wil nog niet zeggen dat we onze bevrijders mogen vergeten. Elk jaar wordt het groepje mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt steeds kleiner. Maar herdenken is ook belangrijk als je niet direct betrokken bent bij wat herdacht wordt. Juist daardoor laat men zien met iemand mee te leven. De Tweede Wereldoorlog ligt steeds verder in het verleden. Mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt zijn er dan ook steeds minder. En juist daarom blijft herdenken zo belangrijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden