<p>Jos Peters: &quot;Laat ons in Valkenswaard voorkomen dat er toch nog mooie oude gebouwen worden afgebroken waar onze volgende generatie van zou kunnen zeggen: waarom hebben ze dat gedaan?&quot;</p>

Jos Peters: "Laat ons in Valkenswaard voorkomen dat er toch nog mooie oude gebouwen worden afgebroken waar onze volgende generatie van zou kunnen zeggen: waarom hebben ze dat gedaan?"

(Foto: Jurgen van Hoof)

Jos Peters: ‘Laten we het verleden in leven houden’

De meeste inwoners van Valkenswaard die regelmatig door ons mooie dorp wandelen of fietsen zijn zich wellicht niet altijd bewust van de schitterende historische panden zoals onder meer in de omgeving van de Kleine Markt.

Door Ton van Helvoort

VALKENSWAARD - In de algemene vergadering van de gemeenteraad van 25 maart vroeg Jos Peters van H&G nog eens aandacht voor dit prachtige stukje Valkenswaard. “Helaas is er in ons dorp al veel verloren gegaan”, vertelt hij. Intussen wordt er hard gewerkt aan een mooi Centrumplan met veel groen. “Het is nu dan ook de juiste tijd om de twee stroken vanaf Markt 14 tot het Gelerijersplein en van de Bakkerstraat tot de VVV als beschermd dorpsgezicht te benoemen. Zo worden dan oud en nieuw één geheel waarbij het zeer belangrijk is dat ook het verleden blijft leven.”

In dat gebied staat een aantal monumenten dat al beschermd is en deze panden maken het geheel nog aantrekkelijker. “Laat ons trots zijn op wat we nog hebben aan historische panden”, zegt Peters. “Ze horen echt bij Valkenswaard.”

Je hoort vaak dat er in het verleden al zoveel gesloopt is. Denk bijvoorbeeld aan het oude gemeentehuis, de Hofnar, de Wiillem 2, kegelbaan van Empel of zaal Wernards. Natuurlijk moet een gemeente met zijn tijd meegaan en dat heeft ook in Valkenswaard om offers gevraagd. Oude foto’s brengen ons die panden nog in herinnering. Het is immers niet alleen het gebouw maar vooral wat er in gebeurde. Wat nu nog steeds bijzonder is moeten we dan ook vast en zeker bewaren, vindt Peters.

“Naast de genoemde verdwenen gebouwen heeft Valkenswaard nog wel degelijk prachtige monumenten. De meesten liggen in het centrumplan aan de Markt en Leenderweg. Het zijn de pareltjes van de Kleine Markt. Laten we daar zuinig op zijn”, zegt Peters. Natuurlijk heeft zich in de omliggende plaatsen dezelfde situatie voorgedaan. “Denk maar eens aan Eindhoven waar het schitterende oude gemeentehuis in de Rechterstraat onder de slopershamer viel. Na al die jaren heeft men daar nog steeds grote spijt van. Laat ons daarom in Valkenswaard voorkomen dat er toch nog mooie oude gebouwen worden afgebroken waar onze volgende generatie van zou kunnen zeggen: waarom hebben ze dat gedaan? In de raadsvergadering van 25 maart hebben wij als H&G onder meer gewezen op een aantal prachtige monumenten die een sieraad zijn voor ons dorp.”

Denk daarbij aan Villa van Best aan de Leenderweg. Huize Robijnenhof in 1900 als villa gebouwd voor een arts en sinds 2001 een rijksmonument. Daarbij kan natuurlijk de Nederland Hervormde kerk, het Weerderhuys, niet ontbreken. Dit kerkje verving in 1890 het eerder op die plaats gebouwde oorspronkelijke Waterstaatskerkje uit 1809. “Mede door dit soort prachtige bouwwerken kan het verleden nu en in de toekomst ook in Valkenswaard blijven leven.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden