<p>Geen inhaalverbodsborden meer op de Luikerweg. Foto: Hela! - Redactie & Tekst.</p>

Geen inhaalverbodsborden meer op de Luikerweg. Foto: Hela! - Redactie & Tekst.

(Foto: )

Kees Dekkers: ‘Luikerweg is niet veiliger geworden’

Kees Dekkers noemt zichzelf een pragmatische verkeerskundige. Door een jarenlange ervaring als ambtenaar van de gemeente Valkenswaard en ‘gewoon boerenverstand’ ziet hij dat er geregeld wat mis gaat op verkeersgebied. “Ik wil zeker niet met de beschuldigende vinger wijzen of de betweter spelen, maar er gebeuren wel zaken die mijns inziens anders moeten. Puur voor de veiligheid van de weggebruikers.” Neem nu de nieuwe situatie op de Luikerweg...

Door Willem-Jan Schampers

VALKENSWAARD - “Vorig jaar februari is er groot onderhoud uitgevoerd aan deze, in mijn ogen, levensgevaarlijke weg. Ik rijd als vrijwilliger op de buurtbus en reed vanuit Valkenswaard richting Borkel en Schaft. Geregeld werd ik ingehaald en ik was daar niet alleen boos, maar ook verbaasd over. Je mag toch helemaal niet inhalen op de Luikerweg, er staan toch borden? Een week daarna weer precies hetzelfde. Toen viel het me pas op. De inhaalverbodsborden waren verdwenen! Ik weet zeker dat heel veel mensen dit niet eens is opgevallen, maar het is écht zo!”

Uit het gezicht van Kees spreekt oprechte verbazing en verontwaardiging. “Ik denk: ‘wat is dit nu?!’ Met de plannen van de nieuwe weg, die momenteel wordt gebouwd, heeft de Provincie gezegd: ‘Laten we ook meteen onderhoud doen aan de Luikerweg. Tussen de afslag Kempervennen en de Belgische grens. Dat was vorig jaar. Ik heb ook serieuze bedenkingen over de kruising bij de Maai (’Waarom geen uitvoegstrook, zoals bij de Kempervennen?’) en de fietsersoversteek bij het pannenkoekhuis (’Aan de ene kant wel een druppel en de andere kant niet...?’). Maar het gaat me nu vooral over het vervallen het inhaalverbod.”

Wat Kees nog het meest stoort, is dat de borden zijn weggehaald, maar de wegmarkering niet is aangepast. “Slordig? Nee, onbegrijpelijk en zeer verwarrend. Volgens de wegmarkering is het nog steeds toegestaan om tractoren in te halen. Dus waar zit de fout? Zijn de verbodsborden tijdelijk weggehaald en nog niet teruggeplaatst? Dit blijkt niet het geval. Volgens de Provincie is de Luikerweg zo recht, dat de verkeersdeskundigen vinden dat inhalen mogelijk moet zijn. Dat is toch vreemd? Er is aan de weg zelf niks veranderd, dus je kunt mij niet wijsmaken dat hij eerst niet veilig was en nu plotseling wel. Naar mijn mening is het juist gevaarlijker geworden, vanwege het nieuwe wegdek. De snelheid wordt alleen maar hoger.”

De oplossing is volgens de gepensioneerde verkeersdeskundige eigenlijk heel simpel: niet inhalen. “Het is een levensgevaarlijk weg, met in het verleden diverse verkeersongevallen met dodelijke afloop. Onder wie, op 28 oktober 1998, twee jonge politiefunctionarissen. Dat is toch niet te verkopen! Bij de Provincie zijn ze het niet met me eens, maar niemand wil blijkbaar met me praten. En neem dan de Maastrichtweg, eigenlijk identiek aan de Luikerweg. Daar is het wéér anders. En ook nog fout! Daar mag je inhalen, maar staan doorgetrokken strepen op de weg. Zucht...”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden