<p>Yolande Mollen, gemeenteraadslid voor het CDA. Zij doet een oproep aan werkloze 55-plussers om contact met haar op te nemen. Foto: Jurgen van Hoof.</p>

Yolande Mollen, gemeenteraadslid voor het CDA. Zij doet een oproep aan werkloze 55-plussers om contact met haar op te nemen. Foto: Jurgen van Hoof.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Raadslid Mollen zet zich in voor werkloze 50-plussers

In januari 2021 waren er in Nederland 337.000 mensen werkloos - 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen met een baan was in dezelfde periode 9 miljoen.

Door Ton van Helvoort

VALKENSWAARD - Gemiddeld is in de EU een kwart van de langdurig werklozen ouder dan vijftig jaar. In Nederland is dat meer dan 40 procent. Al die cijfers bracht Yolande Mollen, gemeenteraadslid voor het CDA, op het idee om te onderzoeken hoe werkloze 50-plussers uit Valkenswaard eventueel geholpen zouden kunnen worden bij het zoeken naar een baan.

Daarvoor heeft ze een aantal van hen benaderd. Ze is nog in afwachting van reacties. Daarnaast heeft ze bij de gemeente de vraag neergelegd wat men doet om deze groep mensen zo mogelijk weer aan werk te helpen. Met andere organisaties die daarbij betrokken zijn heeft Yolande eveneens contact gehad, maar zonder direct resultaat. “Ik zou daarom”, zegt ze, “nu dan ook rechtstreeks in contact willen komen met een aantal werkloze 50-plussers. Ik ben van mening dat zo’n gesprek zou kunnen bijdragen tot wellicht weer een plaatsje in de maatschappij.”

Natuurlijk moet zij of hij daar zelf ook voor open staan. Belangrijke oorzaken van werkloosheid zijn de afgelopen jaren mede ontstaan doordat arbeid vervangen werd door mechanisatie. Ook verbeterde productiemethodes speelden daarbij een rol evenals de verplaatsing van productie naar het buitenland. De werkloosheidcijfers zijn nu relatief laag en tegelijkertijd zijn er nog veel vacatures te vervullen.

Ondanks deze krappe arbeidsmarkt is het voor veel 50-plussers toch lastig om een baan te vinden. “De afgelopen weken heb ik diverse keren via allerlei instanties geprobeerd om in contact te komen met mensen die in zo’n situatie zitten”, vertelt ze. “Ik doe hierbij dan ook nogmaals een oproep om mij te mailen of bellen. Natuurlijk kan ik niemand een garantie geven op een baan, maar uit de eventuele gesprekken zou wel duidelijk kunnen worden waarom een aantal van die 50-plussers werkloos zijn. Het is toch een normale zaak om in ons land met al zijn welvaart die werkloze 50-plussers de ondersteuning te geven die wellicht kan bijdragen tot een baan?”

Meer informatie

Raadslid Mollen doet een oproep om met werkloze 50-plussers in contact te komen. Wil je contact opnemen? met Yolande Mollen? Bel haar op 0642251579 of stuur een e-mail naar ymollen@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden