<p>Samen met enkele vrijwilligers laat Mari&euml;tte de zakken snoep zien die door de stichting Striepersgat werden geschonken. Foto: Jurgen van Hoof.</p>

Samen met enkele vrijwilligers laat Mariëtte de zakken snoep zien die door de stichting Striepersgat werden geschonken. Foto: Jurgen van Hoof.

(Foto: Jurgen van Hoof)

Aantal bezoekers voedselbank blijft oplopen

Voedselbanken kennen nog geen lange historie in Nederland. Ze zijn ontstaan in de Verenigde Staten en vandaar vond het idee zijn weg via Canada naar Europa. Frankrijk opende de eerste Europese voedselbank in 1984. België volgde in 1986.

Door Ton van Helvoort

VALKENSWAARD - Pas in 2002 werd de eerste Nederlandse voedselbank geopend. Inmiddels zijn er in 23 Europese landen voedselbanken. In Nederland is men in 365 gemeenten actief dat neerkomt op 96 procent van alle gemeenten. Ruim 12.000 vrijwilligers zijn daarbij wekelijks betrokken. De voedselpakketten waren bedoeld als tijdelijke noodhulp maar helaas moet een groeiende groep steeds langer een beroep doen op die hulp. Vanaf 2005 heeft Valkenswaard ook een voedselbank. 

De huidige leiding is in handen van Mariëtte Schuman. “We zitten met de corona in een moeilijke periode”, zegt ze. “Het aantal gezinnen dat een beroep op ons doet is fors gestegen en dat zijn er nu honderddertig. Het worden er elke week meer maar het grote probleem is dat we steeds minder levensmiddelen ontvangen. Dat komt onder meer door de acties die in deze tijd in vooral supermarkten worden gehouden. Daardoor blijven er minder restanten over. We merken dat het elke week moeilijker wordt om redelijk gevulde pakketten mee te kunnen geven aan de bezoekers. We hebben hier in Valkenswaard een goede organisatie waarbij het pand aan de Geenhovensedreef het werken ook iets gemakkelijker maakt. We hebben daar een ruimte waar elke week 25 vrijwilligers klaar staan om de voedselpakketten samen te stellen.” 

Het lijkt wellicht allemaal niet zo moeilijk, maar daar vergist men zich dan toch in. “We werken met verschillende kleuren bakken afhankelijk van de gezinssamenstelling. Onze vrijwilligers staan klaar om die bakken uit te delen. En neem maar van mij aan dat het niet altijd even eenvoudig is om het iedereen naar de zin te maken.” Zeker met de coronacrisis wordt er veel van de vrijwilligers gevraagd. “En soms krijgen ze nog gemopper dat men het niet eens is met de inhoud van het pakket. Ik kan me daar ontzettend boos over maken, omdat ik zie met hoeveel inzet onze vrijwilligers proberen om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen. En dat kost best veel energie.” 

Overigens worden er bij de voedselbank ook veel goederen door particulieren afgeleverd. Vooral inwoners van Heeze en Leende zamelen veel goederen in. Natuurlijk blijft ook Valkenswaard niet achter. “We zijn daar echt blij mee. Zo ontvingen wij in de week van de Carnaval van de stichting Striepersgat een grote mand met zakken snoep voor de kinderen. Dat was een schot midden in de roos. En dan denken wij, vrijwilligers en leiding, wat is het uiteindelijk toch fijn om mensen te kunnen helpen die dat echt hard nodig hebben. Samen hopen wij dan ook, in samenwerking met de gemeente en zolang als het nodig is ons werk als voedselbank te kunnen blijven doen. Wij ervaren immers nog dagelijks dat er ondanks alle hulp nog veel verborgen armoede in Valkenswaard is.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden