Ereburger Piet Geldens overleden


Foto:

Ereburger Piet Geldens overleden

Piet Geldens, ereburger van Valkenswaard, is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Hij was ruim 30 jaar raadslid en 27 jaar wethouder.

VALKENSWAARD - Een landelijk dagblad noemde hem destijds de ongekroonde koning van Valkenswaard. Als geboren en getogen Valkenswaardenaar werd hij op 29 april 1965 raadslid voor de KVP en later voor Valkenswaardse Belangen. Die partij richtte hij eind 1965 zelf op. Met 9 van 23 zetels werd V.B. veruit de grootste fractie in de gemeenteraad. Een algemene opmerking in die tijd was dan ook V.B. is Geldens en Geldens is V.B. 

Door veel inwoners werd Geldens op handen gedragen maar aan de andere kant was er ook forse kritiek op zijn manier van werken. Een gulden middenweg was er voor Geldens niet. Toch sprak zijn manier van werken in al die jaren de gemeenteraad kennelijk wel aan. Immers men besloot op 27 mei 1994, bij zijn afscheid als raadslid en wethouder, om hem te benoemen tot Ereburger. Er zijn in al die jaren maar drie voor hem geweest met zo’n onderscheiding. Daarnaast werd hij in 1988 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau. Het was bekend dat men bij Geldens in die jaren nooit vergeefs aanklopte. 

Een oud-raadslid zegt daarover: Piet zei nooit neen. Juist daardoor was hij bij een groot deel van de inwoners heel populair. Hij kreeg alles gedaan. Het oud-raadslid voegt daaraan toe dat Geldens en hij nooit vrienden zouden worden. “Zijn stijl keurde ik sterk af”, zei hij, “maar toch had ik bewondering voor zijn daadkracht.” Natuurlijk gaan er bij het overlijden van Geldens verhalen rond. Zo zou hij tegen een medewerker gezegd hebben: Jij doet het zoals ik het wil en anders is er maar één weg en die is: jij weg. 

Toen hij 1 mei 2001 afscheid nam van de actieve politiek zei hij bij die gelegenheid dat hij soms wel eens rekbaar met wetten en regels omging. “Natuurlijk heb ook ik fouten gemaakt maar wie niet.” Intussen is zoon Theo wethouder in Valkenswaard. Met Piet Geldens verliest Valkenswaard een inwoner die veel voor de gemeente en zijn inwoners heeft kunnen bereiken, ook al was niet iedereen het met zijn manier van werken eens. Maar volmaakte mensen zijn ook in deze tijden amper nog te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden