Jo Peeters op 96-jarige leeftijd overleden


<p>Jo Peeters tijdens haar 94e verjaardag, twee jaar geleden.</p>

Jo Peeters tijdens haar 94e verjaardag, twee jaar geleden.

(Foto: )

Jo Peeters op 96-jarige leeftijd overledenOp 96-jarige leeftijd is onlangs Jo Peeters overleden. Ze was een bekende inwoonster van de gemeente Valkenswaard en was tot op hoge leeftijd maatschappelijk actief. In verband met haar gezondheid woonde ze de laatste jaren in verpleeghuis Bergweide in Heerlen, dichtbij haar nicht Annemie.

Valkenswaard - Jo werd geboren in Valkenswaard. Haar vader Anton Damen was als metselaar in 1920 met zijn ouders naar Valkenswaard gekomen voor de bouw van de Antoniuskerk. Hier leerde hij Maria, de moeder van Jo, kennen. Een van hun kinderen was Jo.

Jeugd

Zoals in die tijd gebruikelijk ging ze na de lagere school met haar veertien jaar werken. Jo heeft altijd met veel plezier op haar jeugd teruggekeken. "Het was toch best een leuke tijd", zei ze, "en ik leerde schaatsen op de sloot van de Kempischebaan. Mijn opa vergaderde op zondag vaak bij Hotel De Valk, waar de middenstand van Valkenswaard bijeen kwam. Niet de gemeente, maar deze notabelen, maakten in die tijd in Valkenswaard de dienst uit."

Toen ze ouder werd, ging Peeters zich interesseren in de politiek. "Ook al omdat ik van mening was dat alles niet rechtvaardig verdeeld werd." In 1988 werd Jo lid van de huurdersraad van Woningbelang. Vanaf dat moment was ze ook vaak te vinden op de publieke tribune bij de gemeenteraadsvergaderingen. Ze had daarbij een duidelijk oordeel over de werkwijze en het functioneren van het college en de raad en stak dat dan ook niet onder stoelen of banken. Zo zette ze zich actief in om een halt toe te roepen aan de verloedering van de Willibrorduslaan, waar veel winkels waren gesloten.

Supermarkt

Mede door een succesvolle handtekeningactie slaagde zij erin de Jumbo-supermarkt naar deze wijk te halen en ervoor te zorgen dat er voldoende parkeervoorzieningen kwamen. Ze heeft dan ook altijd de overtuiging gehad dat het nemen van het voortouw door burgers echt zin heeft. Naar haar mening werd en wordt nog steeds door raadsleden en wethouders te weinig de vraag gesteld wat voor het dorp belangrijk is.

Hulp

In 2016 verhuisde Jo naar Kempenhof nadat ze thuis onwel was geworden en het niet langer mogelijk was om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Later ging ze naar een verpleeghuis in Heerlen om dichter bij haar familie te kunnen zijn. Daar is ze onlangs overleden. Jo Peeters was een heel speciale vrouw die zich zelfs op hoge leeftijd bleef inzetten voor mensen die naar haar mening echt hulp nodig hadden maar het helaas niet altijd kregen.

Ton van Helvoort

Halt aan verloedering van de Willibrorduslaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden