<p>Toos kijkt ook op haar 100e verjaardag nog vrolijk en blij de toekomst in. </p>

Toos kijkt ook op haar 100e verjaardag nog vrolijk en blij de toekomst in.

(Foto: )

Honderd en nog altijd gezond

Nederland heeft bijna 2200 inwoners die 100 jaar zijn of ouder. Het overgrote deel van hen is vrouw. Ook de gemeente Valkenswaard telt enkele honderdplussers. Een van hen is Toos Snellen, die op 20 januari honderd jaar is geworden.

Valkenswaard - Ze heeft bijna haar hele leven in Valkenswaard gewoond. Als jongste van een gezin met vijf dochters werd ze in 1921 in Maastricht geboren. Door het overlijden van haar moeder, en dat op jonge leeftijd, nam haar vader en haar oudere zussen de zorg voor Toos zoveel mogelijk over. Later is het gezin naar Valkenswaard verhuisd. Daar leerde ze Jan Snellen kennen. Ze trouwden en er kwamen vijf kinderen: twee dochters en drie zonen. Haar man is in 2003 overleden. Overigens heeft ze ook veel verdriet gehad van het te vroeg overlijden van de oudste zoon Jan. Zoals in die tijd gebruikelijk zorgde Toos voor het gezin en werkte vader Jan van 's morgens tot 's avonds, zodat de kinderen niets tekort kwamen. Ze kregen de kans om te studeren, ondanks dat hun ouders daarvoor grote offers moesten brengen. "Toch", zegt Toos, "hadden we een gezellig gezin waar veel vrienden en kennissen over de vloer kwamen. Het was er altijd gezellig. De televisie kwam pas later in huis."

Er was altijd wel bezoek en Toos zorgde dat men zo nodig kon aanschuiven bij het eten. En dat werden er steeds meer want dat bracht de verkering met zich mee. Later waren de kinderen op z'n Brabants gezegd de deur uit. Toos woonde in de Van Cuijkstraat en vervolgens in de Marijkestraat en tot voor kort nog geheel zelfstandig op de Poortakker. Ondanks haar hoge leeftijd is ze nog steeds betrokken bij alles dat er in Valkenswaard gebeurt. Natuurlijk niet meer in die mate zoals vroeger, toen ze zitting had in diverse verenigingsbesturen. Ze heeft zelfs tot op hoge leeftijd nog toneel gespeeld bij Nooit Gedacht en deel uitgemaakt van de Wedertzangers. Dat is ook de reden dat iedereen Toos wel ergens van kent. Toos hoort bij Valkenswaard. Door de situatie met het corona verblijft ze nu tijdelijk in een verzorgingshuis in Eindhoven. Ze hoopt echter snel terug naar Valkenswaard te komen. Het is tenslotte haar Valkenswaard waar ze lief en leed met veel mensen heeft gedeeld. Zoals gebruikelijk zou er op haar 100ste verjaardag namens de gemeente een bankje worden aangeboden op een plaats die ze zelf heeft uitgekozen. Haar keus is gegaan naar het vernieuwde Kloosterplein. Het bankje staat er intussen al maar de officiële overdracht door burgemeester Ederveen is door corona uitgesteld. Toos hoopt dan ook dat het aanbieden van het bankje op een later tijdstip zal plaatsvinden, in het bijzijn van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen en vrienden. Zodra corona dat weer toelaat zal dat absoluut gebeuren, laat de gemeente weten. Een gepland feest kan om dezelfde reden ook niet doorgaan. Gelukkig is Toos, ondanks haar hoge leeftijd nog best gezond. Ze heeft daarnaast nog een wens. "Doe iedereen in Valkenswaard de groeten en blijf vooral gezond."

Ton van Helvoort

'Het was thuis altijd gezellig, met vrienden en kennissen'

Meer berichten