Rubriek Weerderheem: Een bijzondere vondst


<p>Zo werd het doosje van La Regenta aangetroffen (coll. J. Wilbers).</p>

Zo werd het doosje van La Regenta aangetroffen (coll. J. Wilbers).

(Foto: )

Rubriek Weerderheem: Een bijzondere vondst

Het Valkenswaardse Sigarenmakerij Museum krijgt meer dan eens verhalen, foto’s en objecten aangeboden om op te nemen in zijn collectie. Soms zijn daaraan bijzondere verhalen verbonden.

Valkenswaard - Zo’n verhaal was er ook verbonden aan een bijzondere vondst die werd gemeld door de bewoner van het pand Kromstraat 4 in Valkenswaard. Dit monumentale pand uit 1906 heeft in het verleden maar liefst drie verschillende sigarenfabrieken gehuisvest. Meestal werden op de begane grond de tabak en de gefabriceerde sigaren opgeslagen en werkten de sigarenmakers op de eerste verdieping. Zo kon het gebeuren dat de dochter daar in augustus 2020 tussen de houten dorpel en de houten vloer een opgefrommeld kartonnetje vond dat daartussen zat geklemd als opvulling. Bij nader inzien bleek het deel van een oud sigarendoosje te zijn. Omdat zij een jaar eerder had meegedaan aan het project Jet en Jan van haar basisschool en een bezoek had gebracht aan het Valkerij en Sigarenmakerij Museum, dacht zij er meteen aan om de vondst te melden bij het museum.

Op de banderol aan de zijkant van het doosje bleek het te gaan om een doosje van de Willem II Sigarenfabriek in Valkenswaard. Maar deze fabrikant heeft nooit in de het pand van Kromstraat 4 gefabriceerd. De fabriek van Willem II stond immers aan de Schoolstraat, de huidige Hoogstraat.

Maar het merk - La Regenta - dat op het doosjes stond, bracht men wel verder in de datering. La Regenta was geen ‘normaal’ merk van Willem II. Het merk werd namelijk door deze fabriek tijdens de de Tweede Wereldoorlog ingevoerd. In die tijd was het namelijk niet mogelijk om kwaliteitstabak in te voeren vanuit het toenmalige Nederlands-Indië. Daarom moest de bestaande tabaksvoorraad langzaam worden ‘opgewerkt’ en werd dat vermengd met inferieure Europese tabak en werd ook gebruik gemaakt van kunst-omblad. Dat dit alles de kwaliteit niet ten goed kwam laat zich raden. De grotere fabrieken brachten deze producten daarom op de markt onder nieuwe namen. Zo werd hun voor de oorlog zo zorgvuldig opgebouwde kwaliteitsmerknaam - in dit geval ‘Willem II’ - niet aangetast en kon deze na de oorlog weer worden gebruikt. Andere merknamen die Willem II toen ging gebruiken waren Haciënda, La crema de Cuba, Elegancia en Amanda. De banderol op het doosje geeft ook aan dat er tien sigaren in gezeten hebben. De prijs was 1 gulden en 20 cent met een opslag (opcenten) van 10 cent. Met die opslag kon de bezetter de accijnsopbrengst een beetje op peil houden bij een teruglopende productie en consumptie van sigaren.

Willem II was overigens een van de veertien sigarenfabrieken die gedurende de gehele oorlogsperiode hebben kunnen produceren, net als bijvoorbeeld de Hofnar-sigarenfabriek in Valkenswaard. Dat gaf hen na de bevrijding een voorsprong op concurrenten die noodgedwongen een tijdlang de deuren moesten sluiten. Zo zie je maar dat de toevallige vondst van een verfrommeld sigarendoosjes een boel kan vertellen over een periode die al weer meer dan 75 jaar achter ons ligt.

Oorlog

Jo Wilbers

La Regenta was geen ‘normaal’ merk van Willem II

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden