<p>Rian sleepte al meerdere prijzen in de wacht en exposeerde onder meer in het Rijksmuseum.</p>

Rian sleepte al meerdere prijzen in de wacht en exposeerde onder meer in het Rijksmuseum.

(Foto: )

Rian sleept opnieuw een prestigieuze prijs in de wacht

Het is maar een klein werkje, het schilderijtje met als titel ‘Kind met kat’. Toch wordt het door een internationale jury bekroond met de derde prijs. "Het was een internationale wedstrijd waar ongeveer 1500 kunstenaars aan deelnamen uit twintig landen”, zegt Rian trots.

Valkenswaard - De jury schrijft in het beoordelingsrapport dat dit gevoelige schilderijtje (60x50 cm) veel verschilt van de andere vaak veel flamboyante schilderijen, maar vindt het in zijn tederheid even intens of zelfs veel intenser dan de meeste andere kunstwerken. ‘De centrale compositie geeft het schilderij een zekere rust, zelfs iets iconisch, maar zonder saai te worden”, zo luidt het rapport. Ze baseert haar oordeel op het feit dat de symmetrie subtiel wordt doorbroken door de plaatsing van silhouetbomen. ‘Het geheel heeft een zekere griezeligheid, zelfs spookachtig zowel door kleur, maar ook door de droevige en lichtjes bange blik van het joch en van de kat die schijnbaar geen ogen heeft.’

Het portret is naar de mening van de jury meesterlijk geschilderd in zowel techniek als tonaliteit, wat ook bijdraagt aan de gevoeligheid van het schilderij. Het rapport eindigt met: ‘De subtiel aangebrachte verf, de vervaagde contouren en subtiele kleurverschillen dragen verder bij aan de subtiliteit van het werk. Een heel intrigerend canvas dat in al zijn eenvoud een heel verhaal oproept.’

Rian (68), van oorsprong afkomstig uit Valkenswaard, wordt door de organisatie Painting of the Year uitgenodigd om deel te nemen. "Je kon twee schilderijen opsturen. De eerste selectie vond online plaats om terug te gaan naar uiteindelijk tien genomineerden. Normaal ga je dan naar zo'n prijsuitreiking, maar nu was het online en werd mijn werk derde.” De winnaar ontvangt 2020 euro. Als waardering voor de derde prijs mag Rian in de toekomst nog exposeren op twee unieke locaties, ondersteund met landelijke reclame.

Het kunstwerkje maakte Rian vorig jaar. "Het is een foto die ik maakte uit een beroemde Hongaarse film waar ik naar keek. Ik kijk vaak films die me inspireren. De foto bewerk ik dan. Hoewel niet goed zichtbaar, gebruikte ik ook licht-roze en geel.” De andere werken vindt Rian ook respectabel.

Rian sleepte al meerdere prijzen in de wacht en exposeerde onder meer in het Rijksmuseum, in Apeldoorn, in Laren en op verschillende plaatsen in het buitenland. Haar werken zijn ook te bewonderen op haar website en op instagram. Belangstellenden kunnen contact met haar opnemen via rianlemairesmulders@gmail.com.

Meer berichten