Pleidooi voor behoud school Borkel


<p>Een lege basisschool in Borkel en Schaft. Nu vanwege corona, maar straks... Foto: Hela! Redactie & Tekst</p>

Een lege basisschool in Borkel en Schaft. Nu vanwege corona, maar straks... Foto: Hela! Redactie & Tekst

(Foto: )

Pleidooi voor behoud school Borkel

‘Aan de zuidelijke rand van natuurgebied de Malpie, op de grens met België, ligt een klein en dapper dorpje...’ Het zou zo het begin van een verhaal van Asterix en Obelix kunnen zijn. Een verhaal, niet over de strijd tégen de Romeinen, maar vóór behoud van basisschool Sint-Servatius in Borkel en Schaft. Skozok heeft besloten de relatieve kleine school niet meer langer open te willen houden.

BORKEL EN SCHAFT - Openbare scholenorganisatie RBOB De Kempen heeft daarentegen wel interesse en onderzoekt wat een mogelijke overname aan aanpassingen en kosten met zich meebrengt. Ook de gemeenteraad moet zijn fiat geven. Zeker is het dus nog niet. Bernice Dings was in het verleden leerkracht op de Borkelse school. Zij geeft diverse argumenten voor het openhouden van de dorpsschool. "Mijn pleidooi heeft een hoog nostalgisch gehalte. Net zoals bij het dorpje van Asterix gaat het om de personen die er wonen. Met al hun mogelijkheden en kwaliteiten."

Volgens Bernice heb je een dorp nodig om een kind op te voeden. "En daar hoort een school bij. Ik hoop van harte dat dat geen verleden tijd wordt. Want vele van mijn vroegere leerlingen hebben nu zelf kinderen. En ik weet hoe graag ze ‘het Burkelse’ door willen blijven geven, hier hun kinderen naar school willen brengen en hun jeugdherinneringen laten maken. ‘Want da’s ut allerschônste’. Die betrokkenheid is er nog steeds en kenmerkt het karakter van het dorp Borkel en Schaft."

Bernice startte eind jaren negentig als 21-jarige ‘juf’ op de Sint-Servatius. "Veel van de huidige dertigers in Borkel en Schaft heb ik in de klas, of onder m’n hoede gehad op de speelplaats, een schoolreisje of het jaarlijkse schoolkamp. In totaal heb ik er zes jaar gewerkt. Voornamelijk in de bovenbouw. Vervolgens ben ik mijn liefde gevolgd naar het noorden van Nederland en ben in het speciaal onderwijs terecht gekomen. De gemoedelijkheid en het respect voor elkaar, zoals in Borkel, is me altijd bijgebleven."

Natuurlijk snapt Bernice de beweegredenen van Skozok. "Veertig leerlingen is te weinig en 'wie betaalt, bepaalt', maar ik denk dat er wel mogelijkheden zijn om nog te groeien. Er wonen nu best veel jonge mensen, die graag in het dorp willen blijven wonen. Juist vanwege alle activiteiten en het rijke verenigingsleven. Denk aan de KPJ, de voetbalclub, de fanfare, de carnavalsvereniging en het gilde. Zo'n mooi dorp verdient een eigen basisschool."

De hulpvaardigheid en bereidwilligheid van de ouders heeft Bernice altijd geraakt. Volgens haar is het 'genieten om met elkáár school te zijn'. "Ik heb gehoord dat de speelplaats voor en achter wordt bijgehouden door de ouders. Die betrokkenheid is écht de kracht van de school.” Dorpsinitiatief BES, onder leiding van voorzitter Aico Visschers, is nauw betrokken bij de inspanningen om de school te behouden. "We hebben goede hoop dat we er met RBOB De Kempen uitkomen. Deze week horen we wellicht meer."

Willem-Jan Schampers

'Betrokkenheid is écht de kracht van het dorp én de basisschool'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden