Al wandelend zwerfvuil opruimen


<p>Marie-Jos&eacute; alweer bezig met het opruimen van het zwerfafval. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Marie-José alweer bezig met het opruimen van het zwerfafval. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Al wandelend zwerfvuil opruimen

Gewoon lekker gaan wandelen en je dan toch ergeren aan al het afval dat her en der wordt achtergelaten. Dat trok de aandacht van Marie-José Vereijken, die tot voor kort elke dinsdagmiddag een rondje ging wandelen. Daarbij ruimt ze meteen de omgeving eens goed op. Zo houden we Valkenswaard met zijn allen een beetje schoner.

Valkenswaard - Ze begon haar wandelingen bij het oude Wandelpark aan de Eindhovenseweg en liep zo in de richting van de twee vennen het bos in. In 2014 moest Marie-José na een ongeluk revalideren en dus was voor haar wandelen een uitstekende remedie. Bij zo'n wandeling had ze altijd plastic handschoenen aan en daarnaast een plastic zakje bij zich, waar ze het zwerfvuil in kon doen. "Het begon met een klein zakje maar groeide in de loop van de maanden uit tot een grotere."

Tijdens haar wandeling ontmoette ze veel mensen die haar op dat werk aanspraken en haar een voorbeeld voor anderen noemden. "Vóór de coronacrisis", zegt Marie-José, "werkte ik bij een uitvaartverzorging. Maar door de corona werd het aantal bezoekers bij zo'n samenkomst zéér beperkt. Ik ben toen aan de slag gegaan bij het MMC in Veldhoven. Ik wijs daar bezoekers de weg naar hun afspraak, nadat men eerst een aantal vragen per computer heeft ingevuld."

Minder tijd voor afvalroute

Omdat de hoofdingang van het MMC door een verbouwing is verplaatst zijn de bezoekers vaak in de veronderstelling dat zij hun plaats voor de afspraak moeilijk kunnen vinden. "Aan mij de taak om uit te leggen dat het niet zo is. Door dat werk ben ik iets minder in de gelegenheid om mijn 'afvalroute' te lopen. Ik compenseer dat enigszins door ook in Valkenswaard het afval op te ruimen dat ik zie liggen. Het is echt een zaak van volhouden. En ik zie tot mijn genoegen dat mijn werk navolging krijgt. Zo blijkt de prachtige Malpie echt schoner dan eerder het geval was. Met elkaar kunnen we dan ook echt een schoner Valkenswaard realiseren."

Naast dat afval verzamelen probeer ze juist in deze coronatijd ook oudere mensen te helpen. "Ik ben gastvrouw bij De Hofnar, dat overigens door de corona nu zéér beperkt is. Via Cordaad Welzijn maak ik voor ouderen wandelingen met een rolstoel. En dat is echt dankbaar werk. Hoe vervelend de corona ook is", zegt Marie- José, "er is toch meer waardering gekomen voor alle vrijwilligers. Respect is dan ook een woord dat al die mensen die altijd en overal voor iedereen klaar staan volledig verdienen."

Juist in deze tijd van de corona blijkt dat er om een of andere reden toch een bewustwording is ontstaan dat we elkaar moeten helpen en vooral de ouderen niet mogen vergeten. "En dat daardoor de hoeveelheid zwerfafval in en rondom ons mooie dorp veel kleiner is dan voorheen, is alleen maar een welkome opsteker."

Ton van Helvoort

'Met elkaar een schoner Valkenswaard realiseren'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden