Licht in onze donkere tijd


<p>Achterste van links naar rechts: diaken Bas en pater John. Voor van links naar rechts pastoor Felie Spooren en pater Ramesh. </p>

Achterste van links naar rechts: diaken Bas en pater John. Voor van links naar rechts pastoor Felie Spooren en pater Ramesh.

(Foto: )

Licht in onze donkere tijd

Pastoor Felie Spooren schrijft ieder jaar een bijzonder kerstverhaal, speciaal voor de lezers van deze krant. Uiteraard staat dat verhaal dit jaar in teken van het coronavirus.

,,Beste lezers van het Valkenswaards Weekblad,

We vieren Kerstmis en Oud en Nieuw in een jaar dat we nooit zullen vergeten. Een klein onzichtbaar virus heeft de wereld op zijn kop gezet. De pandemie heeft wereldwijd heel veel leed veroorzaakt en doet dat nog steeds. Velen, ook in Nederland, ook in onze parochie, zijn getroffen (geweest) door het coronavirus.

Dierbaren die ernstig ziek zijn geworden, met moeite herstellen en de velen die zijn overleden. Zo is het verdriet een sterke realiteit bij velen in ons midden. Dat maakt het begrijpelijk dat mensen reikhalzend uitzien naar andere tijden, naar de tijd dat het coronavirus is verdwenen. Wat Covid-19 ons ook duidelijk heeft gemaakt, als we dat nog niet wisten, is dat ons leven kwetsbaar is.

We hebben niet alles in de hand. Niet alles is maakbaar. Leren we ook levenslessen van deze pandemie? Of - als alles achter de rug is -hervatten we dan ons oude leventje? De tweede golf van besmettingen, de nieuwe lockdown: het beproeft velen. Mensen worden ongeduldig, onzeker, zelfs agressief.

Medisch, economisch en sociaal gezien worden mensen getroffen door de gevolgen van het virus. In deze kwetsbare en onzekere tijd vieren we Kerstmis. God gaf ons Zijn Zoon in een toenmalige gebroken wereld. Als Hij gewacht had tot alles in orde was, was het Kerstkind nooit geboren. Juist in deze gebrokenheid verwachten wij Jezus Christus.

Het volwassen geworden Kerstkind laat ons zien hoe God zich identificeert met allen die te lijden hebben aan het leven. God werd mens in en door het Kerstkind in de kribbe om ons mensenleven te vergoddelijken. Dat we zien dat ons leven ertoe doet en dat God met ons meegaat op onze weg door het leven. In een gebroken wereld zien we uit naar Zijn Licht. Zijn Licht mag ons gelovig vertrouwen sterken dat Hij ons niet alleen laat en dat Zijn Licht uiteindelijk sterker is dan het duister van alle ellende.

Het Kerstkind kijkt ons aan opdat wij hem kunnen ontmoeten. Laten we ons raken door Zijn Licht. Dit Kind laat ons zien dat God nog altijd van ons houdt, ook wanneer wij Hem (een beetje of helemaal) zijn kwijt geraakt, en het nodigt ons uit om onze bezorgdheid over de wereld van nu om te buigen in daden van liefde. En dit dichtbij huis, in onze eigen omgeving.

Gelukkig zijn er in onze gemeenschappen diverse initiatieven die mensen, bij alles wat moeilijk is, lichtpuntjes aanreiken. Bijvoorbeeld kaarten sturen, telefoneren naar mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken, kerstpakketjes samenstellen, goederen inzamelen voor de Boodschappenmand, enzovoort, enzovoort.

'Diverse initiatieven die mensen, bij alles wat moeilijk is, lichtpuntjes aanreiken'

Anne Hilhorst-Joosten en Chris Fictoor verwoorden het in Gij Levensbron."

'Een kind is ons gegeven,

Teken van kwetsbaar leven,

Licht in onze donkere tijd.

Gij levensbron, oorsprong, licht en leven,

Woord, aan ons gegeven,

Woord, dat rondzingt in de nacht,

Vol van liefde, hemelse kracht

Woord van Licht, visioen van vrede,

Gedroomd, verwacht, gebeden,

Woord van toekomst, hier en nu,

al het mijne is van u.

Een kind is ons gegeven,

Teken van kwetsbaar leven,

Licht in onze donkere tijd

,,Ik wens u en uw dierbaren een zalig Kerstmis en een gezegend 2021. Voor allen die het extra moeilijk hebben: veel sterkte. Moge het Licht van het Kerstkind, bij alles wat u zwaar valt, u ook verlichting en bemoediging schenken!

Hartelijke groeten, ook namens de medepastores pater John, pater Ramesh en diaken Bas

Pastoor Felie Spooren"

Pastoor Felie Spooren

'Kerstmis en oud en nieuw in een jaar dat we nooit vergeten'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden