De Valk bereidt zich voor op feestje


De damesafdeling van De Valk bij het eerste lustrum.
De damesafdeling van De Valk bij het eerste lustrum. (Foto: )

De Valk bereidt zich voor op feestje


Ondanks de huidige beperkingen van Covid-19, blijft voetbalvereniging De Valk enthousiast plannen maken voor de nabije toekomst. Eén van de hoogtepunten, die hopelijk het jaar 2021 mede zal omlijsten, is het veertigjarig bestaan van de damesafdeling. Of, zoals anno 2020 wordt gezegd: de vrouwen- en meisjesafdeling. Op 9 april 2021 kan de vlag voor deze heuglijke gebeurtenis in top.

VALKENSWAARD - Veertig jaar geleden, in maart 1981, nemen enkele meisjes het initiatief om een damesafdeling op te richten bij De Valk. Dit voortvarende initiatief krijgt de goedkeuring van het bestuur van De Valk en op 9 april 1981 is de damesafdeling een feit. Als de nieuwe competitie begint, doen twee dameselftallen en één meisjesteam daaraan mee.
De ontwikkeling van de damesafdeling krijgt vleugels, doordat de zaken serieus worden aangepakt. Er komen meer trainers, een aparte keeperstrainer en eigen leiders. Ouders als Tjerk en Cockie Jousma-van Holten, Jan en Riek van den Boom-Senders, Mieke Lathouwers-van Holten en Truus van Gerven-Heujerjans melden zich. In het bestuur komen Annie Scheepens-Jonkers en Annie van Asten-Meurkens. Pierre van den Heuvel wordt de vaste scheidsrechter. Van deze mensen is Annie Scheepens nog steeds een graag geziene supporter. Ook van het eerste mannenelftal trouwens...
Bij het eerste lustrum, in 1986, worden het eerste damesteam en het eerste meisjesteam kampioen. Het meisjesteam behaalt dat seizoen ook het Brabants kampioenschap, een resultaat dat een jaar later herhaald wordt. In dat jaar organiseert de damesafdeling ook een groots internationaal toernooi, op initiatief van voorzitter Simon van Doren. De dames en meisjes bij De Valk tellen dan inmiddels écht mee. Ook al staat het vrouwenvoetbal in Nederland eigenlijk nog in de kinderschoenen.
Uit de gelederen van de damesafdeling worden drie meisjes (Wendy van Doren, Lidy Thomassen en Jolanda van Lieshout) geselecteerd voor het Brabants team tot en met zeventien jaar. Lidy Thomassen krijgt ook een uitnodiging voor de nationale damesselectie en speelt uiteindelijk vier interlands voor het Nederlands Elftal. Het is weliswaar een andere tijd dan nu, waarin het vrouwenvoetbal serieus aan de weg timmert en met Daniëlle van de Donk een tweede Valkenswaardse international in huis heeft, maar toch een hele eer voor De Valk.
Anno 2020 zit de club duidelijk weer in de lift met de damesafdeling. Er is een enthousiaste groep dames en meisjes bezig om fanatiek en met veel plezier te voetballen onder leiding van een goede trainersstaf. De Valk heeft momenteel twee teams die deelnemen aan de veldcompetitie en twee teams die actief zijn in de zaal. Verder spelen er vijftien meisjes in de jeugdcompetitie bij de jongens. Een gezonde ontwikkeling die De Valk van harte ondersteunt en graag verder uitbouwt. Tijd dus voor een mooi feestje.


Willem-Jan Schampers

Jubileum wordt in ieder geval opgeluisterd met een reünie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden