'Het allerbeste liedje van Striepersgat'


<p>&#39;The making of&#39; zorgde voor de nodige hilariteit. Foto: Nuria Schats</p>

'The making of' zorgde voor de nodige hilariteit. Foto: Nuria Schats

(Foto: )

'Het allerbeste liedje van Striepersgat'

COVID-19 blijft rondwaren in de wereld. Ook Nederland, en in het bijzonder Valkenswaard, ontkomt uiteraard niet aan de gevolgen van dit hardnekkige virus. Duidelijk is inmiddels dat heel veel mensen behoorlijk corona-moe zijn. We willen weer samen feesten, knuffelen en gewoon gezellige dingen doen. Zo ook de carnavalsvierders in Striepersgat, Brouwersgat en Mulkgat. Om hen een hart onder de riem te steken, presenteerde de organisatie van het Groot Striepersgats Liedjesfestival (GSLF) afgelopen zaterdag een gezamenlijk coronalied.

VALKENSWAARD - Ted van Hout en Lex van Son, bestuursleden van carnavalsvereniging CV Ketel, de organisatie van het GSLF, vertellen over de beweegredenen om een speciaal liedje uit te brengen. "Met afstand het beste Carnavalslied van 2020-2021!", lacht Ted. "Toen we in juni bij elkaar kwamen om de volgende editie van het liedjesfestival te bespreken, hielden we er al enigszins rekening mee dat het wel eens een bijzonder jaar zou kunnen worden. Zonder live evenement. Toch wilden we niet niks doen, dus er werden al wat alternatieven besproken. Al hadden we nog goede hoop. In september werd echter duidelijk dat het liedjesfestival in de normale vorm niet kon doorgaan. Toen hebben we doorgepakt."

Een GSLF zonder publiek is niks, aldus Ted. "En ook zonder livemuziek en zonder podium, zagen we niet zitten." Lex valt haar bij: "We wilden zeker niet stilzitten, dus werd er gedacht aan een livestream, met alleen de artiesten en de muziek op band. Dit idee werd echter snel van tafel geveegd. Niet leuk genoeg en het was maar de vraag of we genoeg deelnemers zouden vinden." Toen kwam volgens Ted iemand met de suggestie om een gezamenlijk coronalied te maken. "We hebben alle deelnemers van vorig jaar benaderd en er waren er een paar die meteen enthousiast reageerden. Met hen zijn we - digitaal - rond de tafel gaan zitten. Het was even behelpen, maar wende snel..."

De groep - naast leden van CV Ketel, ook deelnemers van Slagwerkgroep UNA, De Mafketels, GeWitUtOoitNooitNie, De StrieperSchatjes en Achastbisjemernenaomhet - toog aan het werk. Lex: "Het was vanaf het begin heel gezellig en er waren allerlei heel leuke ideeën. We waren het er wel snel over eens dat het een coronaliedje moest worden. Weliswaar met een knipoog en de nodige humor, maar wel met een duidelijke boodschap: het zit nu even niet mee, maar volgend jaar gaan we er weer vol tegen aan!" Ted: "Althans dat hopen we van harte. Dit was zeker een geslaagd initiatief, maar in 2021 willen we graag weer een normaal liedjesfestival. Het wordt de 44ste editie, dus dat moet iets heel speciaals worden."

De tekst is van alle deelnemers - iedereen schreef een couplet en samen werd het steeds wisselende refrein gemaakt. Melodie en arrangement zijn van Puk van Hout. De clip is te zien op YouTube ('Met afstand het beste Carnavalslied van 2020-2021') en op de Facebook-pagina van het Groot Striepersgats Liedjesfestival.

Willem-Jan Schampers

'Samen met carnavallief-hebbers is een clip gemaakt'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden