Fons en Toos zijn zestig jaar getrouwd


<p>Toos Das en Fons Daris zijn nog altijd gelukkig samen. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Toos Das en Fons Daris zijn nog altijd gelukkig samen. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Fons en Toos zijn zestig jaar getrouwd

Toen Toos Das en Fons Daris op woensdag 28 december 1960 in Riethoven voor de wet trouwden zullen ze ongetwijfeld niet gedacht hebben dat ze dat huwelijk na zestig jaar met zo'n grote familie zouden kunnen vieren. Toos (83) en Fons (bijna 88) leerden elkaar kennen via een vriend van moeder.

Valkenswaard - Gedurende hun verkering van zeven jaar werd er natuurlijk wel eens gedanst bij Lavrijssen in Valkenswaard. "Maar toch", zegt Toos, "waren we meer op Riethoven en Bergeijk aangewezen. Fons was in Bergeijk immers een bekende figuur als medebestuurder van Daris Transportbedrijf. Iedereen in de verre omgeving kende deze onderneming." Toch hadden ze besloten om in Valkenswaard een huis te bouwen. Omdat in die tijd bouwmaterialen erg schaars waren werd het echter 12 oktober 1961 voordat hun huis klaar was. Ze trouwden daarom in de kerk in Riethoven. Er werden vier kinderen geboren, twee jongens en twee meisjes. In de loop van de jaren kwamen er tien kleinkinderen bij: acht meisjes en twee jongens. "We hebben echt een gezellige familie", zegt Toos trots. "We maken geen verschil want het zijn allemaal 'goei'", vult Fons aan. "We hebben het geluk dat de familie grotendeels in Valkenswaard woont. We zijn dan ook zelden alleen. Zo vieren we elk jaar, en ook nu weer, kerst met alle gezinnen. En neem van mij aan dat er niets mooier in je leven kan zijn."

Fons heeft tot bijna zijn tachtigste jaar gewerkt bij Daris. Toen enkele jaren geleden het bedrijf werd overgenomen, stopte hij. Het was mooi geweest. "Ik heb op heel wat vrachtwagens gereden", zegt Fons. "Daar droomde ik nog wel eens van. Zo was ik in zo'n droom een keer met een vrachtwagen een doodlopende straat ingereden en ik kon niet meer terug." Het is altijd hard werken geweest. Daarom was er niet veel tijd voor vakanties naar landen als Spanje. "Wel gingen we met Pasen en in de herfst naar een camping in Luxemburg. Ook in de zomer waren we regelmatig op een camping te vinden." Was het voor Fons altijd werken, Toos was intussen een zéér sportieve vrouw. Ze liep 25 keer de vierdaagse en deed ook mee met de Kennedymars: een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur gelopen moest worden. Dochter Lenny schuift aan bij het gesprek, met in achtneming van de coronaregelingen, en beaamt dat de familie onderling een zéér hechte band heeft. "We vieren en doen zo mogelijk nog alles samen." Kleindochter Lindy maakte een spel Raad het verborgen gezicht, waarbij iedereen via foto's moet worden gezocht. Fons is dan ook nog elke dag trots op het gezin en zijn transportbedrijf. Dat is 120 jaar geleden opgericht en bij het 100-jarig bestaan tot Hofleverancier uitgeroepen.

Toos en Fons, twee lieve mensen, met vier lieve kinderen en tien geweldige kleinkinderen die alles, maar dan ook echt alles, samen vieren. "Gelukkig", zegt Toos, "wonen de meesten in de buurt en met elkaar vormen we een gezellige familie. Laat ons hopen dat we dat zo nog lang mogen houden."

Ton van Helvoort

'Gelukkig woont de meeste familie in de buurt'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden