Helpt Valkenswaard scholieren Gambia?


<p>Foto: Jurgen van Hoof</p>

Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Helpt Valkenswaard scholieren Gambia?

Vanuit Valkenswaard wordt al jaren veel geld ingezameld voor kinderen in Gambia. Het nieuwe project? Een toiletgebouw bij een plaatselijke school.

Valkenswaard - Gambia, in Afrika, grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het is ongeveer 250 kilometer lang en tientallen kilometers breed. Het is dan ook het kleinste land in Afrika. In de loop van de jaren hebben er diverse staatsgrepen plaatsgevonden, zodat het nog altijd ontbreekt aan een stabiele regering. Zo kwamen in 1994 na een staatsgreep de militairen aan de macht. Een president die eerder was afgezet kwam weer als hoofd van het land terug.

De afgelopen jaren is er nog niet veel in Gambia veranderd. De economie behoort nog steeds tot de zwakste van de wereld. Er is dan ook in 2020 nog altijd echte armoede voor een groot gedeelte van de inwoners. De economie steunt voor een groot deel voornamelijk op de export van agrarische producten zoals pinda's en pindaolie. De laatste jaren groeit het toerisme wel, ook onder veel Nederlanders. Eén van die toeristen was Brigitte Helgers uit Valkenswaard. Ze zag de armoede, vooral onder de kinderen, en voelde dat mede door haar Indische achtergrond goed aan. Bij terugkomst besloot ze een stichting op te zetten met het doel geld en goederen voor die arme gebieden in te zamelen. Ze leerde een aantal mensen kennen, onder wie het hoofd van de Ellis Dumaro Nursery school in het dorpje Bakoteh.

Brigitte heeft met haar organisatie Do It Africa Foundation de afgelopen jaren regelmatig dozen met onder meer kleding en babyspullen naar Gambia verstuurd. "Alleen al de laatste jaren hebben we bijna 300 dozen verzonden", zegt ze trots. Vergeet echter niet dat elke doos 6 euro kost om naar Gambia te verzenden. "En dat is voor onze stichting best veel geld. Het zijn vaak simpele dingen", zegt ze. "Zo sprak ik laatst iemand die naar Gambia zou gaan en aan mij vroeg wat men het beste als klein geschenk voor de kinderen kan meenemen. Ik gaf het advies van tandenborstels. De meeste kinderen hebben immers niet zo'n borstel en poetsen hun tanden met een stokje."

Onlangs is Brigitte een actie gestart voor een nieuw toiletgebouwtje bij de plaatselijke school. Op die school zitten jongens en meisjes van 3 tot 7 jaar. Het huidige wankele gebouwtje heeft geen apart jongens- en meisjestoilet. Ook ontbreekt er een douche. Weliswaar liggen er waterleidingen, maar vaak is er geen water. De totale kosten voor dit project worden geschat op 3500 euro. "Dat bedrag heeft onze stichting niet. Daarom doen wij een beroep op de inwoners van Valkenswaard om gezamenlijk dit project te realiseren. Men kan zijn eventuele bijdrage storten op NL15 INGB 0007064842. "Wij geven de garantie dat het geld goed wordt besteed en zullen aan alle mensen die ons helpen foto's laten zien van het project dat dan klaar is."

Voor meer informatie over de stichting, bel naar 0620830331 of 0646149748.

Ton van Helvoort

Brigitte kwam als toerist naar Gambia en zag de armoede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden