Voedselbank voldoet aan alle eisen


<p>Mari&euml;tte en Dennis zijn trots op het behaalde symbool van Voedsel Inspectie 2020. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Mariëtte en Dennis zijn trots op het behaalde symbool van Voedsel Inspectie 2020. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Voedselbank voldoet aan alle eisen

De meeste inwoners van Valkenswaard zijn ongetwijfeld op de hoogte van het werk dat de Voedselbank doet. Naast de zorg om elke week voldoende voedselpakketten te kunnen samenstellen moet ook aan een groot aantal voorwaarden worden voldaan ten aanzien van de voedselveiligheid.

Valkenswaard - De landelijke organisatie Houwers Groep loopt dan ook onaangekondigd op de meest gekke momenten binnen om een controle te houden. Dat is overigens verplicht door de Voedselbank Nederland. Er wordt echt op alle facetten gelet, zoals de veiligheid en het pand. "Natuurlijk is het allerbelangrijkste de controle op het voedsel. Wij weten nooit wanneer de inspecteurs van de Houwers Groep bij ons binnenvallen. Dat betekent dat aan die voedselveiligheid door ons elke dag opnieuw extra aandacht wordt besteed. Zo worden van alle vriezers waarin de voorraden zijn opgeslagen elke week de temperaturen opgenomen en schoon gemaakt. Het resultaat wordt wekelijks op lijsten bijgehouden. De ervaring heeft geleerd", zegt Mariëtte als verantwoordelijke van de Voedselbank, "dat het pand waarin wij zitten het schoonhouden eenvoudiger maakt. Daarnaast is het ook veilig. We werken daar met al onze vrijwilligers aan om dat ook in stand te houden."

De medewerkers van de Valkenswaardse voedselbank waren dan ook blij dat ze een Inspectie Certificaat van de Houwers Groep ontvingen, met de aantekening van een 100% score op alle onderdelen. "Daar zijn we ontzettend trots op", zegt Dennis, die met de coördinatie is belast. "Een groter compliment kunnen onze vrijwilligers niet krijgen. Ondanks dit mooie resultaat moeten we toch elke week ons uiterste best doen om het huidige aantal van ongeveer 120 bezoekers aan een goed voedselpakket te kunnen helpen. We merken wel dat naar gelang de coronacrisis duurt het aanbod van zowel bedrijven als particulieren minder wordt. We hebben op dit moment ongeveer 25 vrijwilligers, maar kunnen er nog wel een aantal bij hebben."

Er melden zich toch wel regelmatig mannen of vrouwen aan, die op dat moment vaak zonder werk zitten en bij de Voedselbank graag aan de slag gaan. "Als ze dan toch weer een normale baan hebben kunnen ze natuurlijk niet langer bij onze Voedselbank blijven werken. Wij merken wel dat het werken bij ons nogal eens onderschat wordt." Mariëtte vult Dennis aan: "Wij hebben onze manier van werken door de corona moeten aanpassen. De uitreiking van de pakketten gebeurt nu buiten, waarbij het dragen van een mondkapje voor iedereen verplicht is. Intussen blijft het natuurlijk wel mogelijk goederen bij ons af te geven. Bij de ingang staan tafels waarop de tassen of dozen kunnen worden gezet. Er is altijd wel iemand van ons aanwezig om de goederen in ontvangst te nemen. We zitten nu twee jaar in het huidige pand aan de Geenhovensedreef. Dankzij de gemeente die ons helpt kunnen wij op onze beurt elke week veel andere mensen helpen."

Ton van Helvoort

'Kunnen er nog wel wat vrijwilligers bij hebben'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden