<p>Afgelopen donderdag werd een online bijeenkomst gehouden waarin de toekomst van de A2-gemeenten werd besproken.&nbsp;</p>

Afgelopen donderdag werd een online bijeenkomst gehouden waarin de toekomst van de A2-gemeenten werd besproken. 

(Foto: Lawrence Spierings)

Geen pasklaar draaiboek voor fusie

Er bestaat geen pasklaar draaiboek voor de bestuurlijke toekomst van de A2-gemeenten. Dat was donderdag de voornaamste boodschap van Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur, tijdens een online bijeenkomst die werd gehouden door Bibliotheek Heeze-Leende en Stichting Vrienden van de Bieb.

REGIO – In verband met de coronamaatregelen werd besloten om de lezing van Peters als webinar uit te voeren. De online bijeenkomst werd bijgewoond door ruim vijftig belangstellenden, waaronder vooral veel inwoners en raadsleden uit Heeze-Leende. Ook burgemeester Paul Verhoeven en zijn collega Anton Ederveen van Valkenswaard volgden het webinar, net als enkele raadsleden uit de gemeente Cranendonck.

Bibliotheek Heeze-Leende en Stichting Vrienden van de Bieb namen het initatief voor het webinar om het gesprek over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Heeze-Leende ook buiten de raadzaal te voeren.

De gemeenteraden van Heeze-Leende, Cranendonck en Valkenswaard hebben al heel wat vergadertijd gespendeerd aan de toekomst van de A2-samenwerking, de zogeheten ‘stip op de horizon’. Eerder kwam het adviesbureau Berenschot, dat in opdracht van de drie gemeenten onderzoek deed naar de A2-samenwerking, in haar rapport tot de conclusie dat een fusie de beste keuze is voor de drie gemeenten.

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit Maastricht, was gevraagd om meer inzicht te geven in de bestuurlijke toekomst van Heeze-Leende. Zij stipte onder meer aan dat er bij dergelijke processen nooit sprake is van een beste optie. “Aan iedere optie kleven voor- en nadelen”, aldus Peters. Ook stelde ze dat het aantal samenwerkingsverbanden niet zal afnemen na een gemeentelijke herindeling.

Tijdens en na de lezing werden er door inwoners en raadsleden onder meer vragen gesteld over de ideale schaalgrote van een (fusie)gemeente. Ook werden er zorgen gedeeld over het behoud van de eigen identiteit en de bestuurlijke afstand. Verder werd de vraag gesteld of de gemeente Heeze-Leende zich wel moet focussen op een toekomst met de A2-gemeenten, of dat ze moet kiezen voor een nieuwe samenwerking met Geldrop en Eindhoven.

Volgens Peters is het maar zeer te vraag of identiteit afhankelijk is van de bestuurlijke constructie. “Daarvoor moet je eerst weten waar mensen precies aan gehecht zijn”, aldus Peters.

Smedema keek na afloop tevreden terug op de online bijeenkomst. "Dit is een van de eerste stadia in het proces waarbij participatie van de bevolking heeft plaatsgevonden. Daarvoor is het onderwerp alleen in de raad behandeld. Het leek ons goed om de zaak open te gooien. Ik denk dat hiermee ook de raadsleden in de omliggende gemeenten geholpen zijn", aldus Smedema, die aangaf dat er waarschijnlijk een vervolg op het webinar komt.

Roy de Leijer

'Aan iedere
optie kleven
voor- en nadelen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden