<p>Ad en Elly van Ham-Muskens zijn vijftig jaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Ad en Elly van Ham-Muskens zijn vijftig jaar getrouwd. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Ad en Elly vijftig jaar getrouwd

Het was het jaar dat The Beatles uit elkaar gingen en een groep mariniers de Dam schoonveegde. 1970. Maar ook het jaar dat Ad en Elly van Ham-Muskens op 18 november voor de wet trouwden. Vervolgens, op 7 januari 1971, werd het kerkelijk huwelijk voltrokken.

Valkenswaard - Door het leven van Elly en Ad loopt een rode draad, die veel met carnaval te maken heeft. Ze woonden in Eindhoven en Ad zat in een vriendenclubje dat Le Chat Noir, De Zwarte Kat, werd genoemd. Overigens was de originele Le Chat Noir een theatercafé in Montmartre in Parijs. In genoemd clubje zat ook een broer van Elly. Zo hebben ze elkaar leren kennen.

Valkenswaard was voor hun clubje de uitgelezen plaats om carnaval te vieren. Na aanvankelijke vriendschap kregen Ad en Elly op 18 september 1966 officieel verkering. Na vijftig maanden trouwden ze op 18 november 1970. Er werden twee kinderen geboren, een jongen en een meisje. Later kwamen er vier kleinkinderen bij die altijd op oma Elly konden rekenen. Ze heeft dan ook een lange tijd twee dagen in de week opgepast.

Intussen werkte Ad bij de BOVA dat een afkorting is van Bots Valkenswaard. Dat bedrijf was in 1931 al begonnen met de bouw van autobussen. Later werd het onderdeel van de VDL Groep. Ad was belast en verantwoordelijk voor de verkoop van de bussen. Dat werkterrein bleef niet beperkt tot een deel van Europa maar de touringcars werden een zéér belangrijk product ook in landen buiten Europa. Zo bezocht hij daarvoor Indonesië, Sri Lanka en ga zo maar door. "Het mooie van mijn werk", zegt Ad, "was dat de landen die ik bezocht voor ons ook privé aantrekkelijke vakantielanden werden."

Natuurlijk was hij voor zijn werk veel op reis. "Gelukkig hebben we nu meer tijd voor onze kinderen en kleinkinderen. Alhoewel dat reizen mij nooit heeft tegengestaan gaan Elly en ik nu met de caravan naar Spanje en Portugal, als het ons uitkomt. Echt heel bijzonder en daar genieten we dan ook van." In het verleden was Ad ook lid van de Raad van Elf in Valkenswaard. "Dat was zo'n beetje in de tijd van Jo d'n Urste. Ik en Elly hebben daar toch een prachtige tijd gehad. Voor ons gouden huwelijksfeest hadden we gepland nog een keer met de kinderen naar Indonesië te gaan. Helaas kan dat door corona niet doorgaan. Het wordt nu dan ook een aangepast dinertje met de familie."

Elly en Ad zijn onlangs verhuisd van Dommelen naar een appartement in Valkenswaard. "We hebben het hier prima naar de zin", zegt Elly. Ad: "Toch zijn er in onze mooie gemeente dingen waar ik me nog wel eens aan wil storen. Het merendeel van de inwoners houdt zich keurig aan de regels die er gelden maar ik zie toch al te vaak dat in het voetgangersgebied nog gefietst wordt. Als ik dat zie jeuken mijn handen en denk ik wel eens: was ik nu maar boa of agent..."

Ton van Helvoort

'Gelukkig nu meer tijd voor kinderen en kleinkinderen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden