<p>Ren&eacute; van Nieuwkuijk achter de informatiebalie van Cordaad Welzijn. Foto: Jurgen van Hoof</p>

René van Nieuwkuijk achter de informatiebalie van Cordaad Welzijn. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Samen zijn en praten over dementie

GeheugensteuN is een inloop op de eerste vrijdag van de maand. Het project van Cordaad Welzijn, bedoeld voor iedereen die te maken heeft met vergeetachtigheid, is een bijzondere plek voor ontmoeting en informatie. Vanaf deze maand vinden de bijeenkomsten plaats in de Kooningszaal van de Ontmoetingskerk in de Julianastraat.

Valkenswaard - Bezoekers kunnen te maken hebben met allerlei vormen van vergeetachtigheid. Denk onder meer aan een burn-out, depressie, niet aangeboren hersenletsel of beginnende dementie. Maar ook de mensen om hen heen, zoals familie, buren en vrienden, zijn op zo'n middag van harte welkom.

Dementie

Bij het woord dementie valt een gesprek vaak plotseling stil. Het is overigens de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. In Nederland hebben ruim 270.000 mensen dementie. Hiervan zijn ongeveer 12.000 personen jonger dan 65 jaar. Ieder uur krijgen vijf mensen in Nederland dementie.

Het was voor René van Nieuwkuijk, medewerker van Cordaad Welzijn in Valkenswaard, een bittere noodzaak om de mensen die aan beginnende dementie en de daarmee samengaande vergeetachtigheid lijden de mogelijkheid te bieden daar samen over te praten. "Daardoor ontstond GeheugensteuN, een activiteit van Cordaad Welzijn. Elke eerste vrijdag van de maand komt men nu bij elkaar om samen te praten over allerlei problemen door dementie. Daarbij is ook een deskundige aanwezig, die op haar of zijn manier niet alleen een luisterend oor is maar ook goede en bruikbare adviezen geeft."

Ditmaal is Anne Vos te gast. Zij is werkzaam als logopediste bij Valkenhof. Beroepshalve komt ze mensen tegen die de foto’s uit hun eigen levensverhaal niet zo gemakkelijk meer op kunnen roepen, maar die hun levensverhaal wél in beeld zouden willen brengen. Met de hulp van Anne kunnen zij dat ook daadwerkelijk doen. Dat levert prachtige boeken op.

Het is goed om op zo'n middag mensen te ontmoeten die dezelfde problemen met het geheugen hebben, denkt Van Nieuwkuijk. "Want vaak, ook al gezien de leeftijd, hebben bezoekers niemand om daarover te praten. Gelukkig zien wij dat onze bijeenkomst op de eerste vrijdag van de maand steeds meer bezoekers trekt. Het vindt plaats in een ongedwongen sfeer en niets moet." De inloop van komende vrijdag is in de Kooningszaal van de Ontmoetingskerk. Het begint om 14.00 uur. In verband met het coronavirus is aanmelding voor deze bijeenkomst vooraf verplicht. Voor informatie of aanmelding kan men contact opnemen met René van Nieuwkuijk. Bellen kan naar 06-19373374, mailen is mogelijk via renevannieuwkuijk@cordaadwelzijn.nl.

Ton van Helvoort

In Nederland ruim 270.000 mensen met dementie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden