Dit weekend stond eigenlijk SV Valkenswaard-De Valk op het programma. Foto: Henri Jansen
Dit weekend stond eigenlijk SV Valkenswaard-De Valk op het programma. Foto: Henri Jansen (Foto: )

Hoe nu verder met amateurvoetbal?

Na het stilleggen van de competitie bij de eerste coronagolf (medio maart), stond het amateurvoetbal al op zijn kop. Een maandje later was de pijn nog groter, toen er werd besloten om de competitie in zijn geheel niet meer te hervatten. Einde seizoen 2019-2020! Geen kampioenen en degradanten, was het devies van de KNVB. Nu dreigt zomaar hetzelfde scenario. De vraag aan de lezers: hoe nu verder?

VALKENSWAARD - In september gingen de competities weer van start. In de eerste speelronde werd er direct al een aantal wedstrijden uitgesteld wegens coronagevallen bij de thuis- of uitspelende teams. Het virus rukte gestaag op en de eerste maatregelen (spelen van wedstrijden zonder publiek) was een feit. Enkele weken later kwam het doemscenario uit. Na vier speelrondes werd het amateurvoetbal voor de tweede keer dit jaar stilgelegd.

Voorzien

De redactie van de populaire website Amateurvoetbaleindhoven.nl spreekt veel mensen die direct betrokken zijn bij het amateurvoetbal. De meesten zeggen het ‘vooraf aan de competitie 2020-2021' al hebben zien aankomen dat het deze kant zou opgaan." Beheerder Erwin Raaijmakers: "Gezien de situatie is het begrijpelijk dat het kabinet deze beslissing heeft moeten nemen, maar nu is iedereen in het ongewisse wat er gaat gebeuren in de komende weken. Hoe gaat de KNVB de openstaande wedstrijden inplannen en, als we over een aantal weken weer de velden op mogen, wanneer mogen we dan weer gaan trainen? Er moet eerst getraind worden, voordat er weer wedstrijden kunnen worden gespeeld."

Met dit alles was het in de ogen van Raaijmakers beter geweest als de KNVB in de zomermaanden een protocol had opgesteld waarin staat vermeld: ‘hoe verder na het ‘tijdelijk' stilleggen van de competitie in het nieuwe seizoen'. "Daarin had de bond duidelijk kunnen maken wat te doen bij het opnieuw het stilleggen."

Kennisgeving

Zo zijn er volgens Raaijmakers meerdere opties: winterstop inkorten; in de carnavalsperiode gewoon doorvoetballen; dubbelprogramma met Pasen en Pinkersteren en spelen op Hemelvaartsdag; geen nacompetitie voor promotie en/of degradatie (de nummers 1 en 2 promoveren en de nummers laatst en een na laatst degraderen) of, als we heel lang stilliggen, een halve competitie spelen. "Het is natuurlijk makkelijk om de KNVB af te schieten. Maar toch had de bond hierop in kunnen spelen. Tegen het einde van dit jaar gaan de clubs ook weer plannen maken voor het voorjaar, zoals jeugdtoernooien en andere clubactiviteiten. Met een protocol was het al een voorbereidende kennisgeving geweest. Wil niet zeggen dat alles vooraf al beslist kan worden, want je weet immers niet hoe lang we stil gaan liggen."

Reacties?

Wat zijn volgens de lezers de opties voor het uitspelen van de competitie? Mail uw reactie naar: kopij.vw@gmail.com.

Willem-Jan Schampers

Dit weekend was het eigenlijk SV Valkenswaard tegen De Valk

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden