<p>Pasha druk aan het werk in &#39;zijn&#39; speel-o-theek. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Pasha druk aan het werk in 'zijn' speel-o-theek. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Eerste lustrum Speel-o-theek V'waard

In juli 2015 opende Speel-o-theek Valkenswaard zijn deuren. Initiatiefnemer S.A. Pasha kon zich in het vrijstaande pand in de Karel Mollenstraat Zuid naar hartenlust uitleven. Binnen de kortste keren was de speel-o-theek tot aan de nok gevuld met allerhande speelgoed. Uiteraard gooide het coronavirus een tijdje roet in het eten, maar sinds enkele maanden kunnen kinderen en hun ouders weer terecht in het speelparadijs. "Ieder kind heeft het recht om te spelen. Ook als je het financieel minder goed hebt."

VALKENSWAARD - Onder het motto 'Samen spelen... Samen delen...'kunnen kinderen vrij spelen in de speel-o-theek en is er ook de mogelijkheid om speelgoed te lenen voor een bepaalde duur. Pasha: "Het concept is genoegzaam bekend, maar je kunt ons het beste vergelijken met een bibliotheek. Daar leen je boeken; hier speelgoed en /of spelletjes. We zijn op woensdag en donderdag geopend van 13.30 tot 15.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 13.00 uur. Waarom niet meer uren? We werken met vrijwilligers. Als we meer mensen kunnen vinden die hier willen werken, kunnen we ook meerdere uren open."

Speel-o-theek Valkenswaard biedt een enorme hoeveelheid speelgoed. Je moet dan denken knuffels, gezelschapspellen, Lego, Playmobil, Duplo, poppenhuizen, lees- en prentenboeken, een tafelvoetbalspel, houten speelgoed. "Eigenlijk te veel om op te noemen", lacht Pasha. "Wie een abonnement afsluit, kan maximaal drie stuks speelgoed lenen. Er kan worden gekozen voor een eenmalige inschrijving van 2,50 euro. Je kunt ook een abonnement afsluiten voor een half jaar à 15 euro of een jaar à 25 euro. We hebben enkele goede, trouwe sponsors en met de steun van Stichting Leergeld kunnen we de kosten laag houden."

Pasha en zijn uitleenservice voor speelgoed zijn inmiddels een begrip in Valkenswaard en omgeving. "We hebben steeds enkele tientallen kinderen over de vloer. Niet alleen ouders lopen hier binnen, maar ook opa's en oma's, scholen en kinderdagverblijven maken gebruik van de speel-o-theek. We zijn altijd op zoek naar bruikbaar speelgoed om de collectie nog meer aan te vullen, om zo de kinderen nog meer te kunnen bieden. Iedereen kan speelgoed afgeven tijdens de openingsuren op woensdag, donderdag of zaterdag. Anders kunnen mensen even bellen of mailen: 06-24871446 of speelotheekvalkenswaard@gmail.com."

De speel-o-theek draait nog steeds uitstekend. Ondanks dat Pasha en zijn vrijwilligers de afgelopen tijd te kampen hadden met wateroverlast, pech met de auto en Covid-19. "We gaan gewoon door", aldus Pasha. "Onlangs was er weer een kleurwedstrijd, waarbij de kinderen uit de A2-gemeenten kans maakten op een mooie prijs. De prijswinnaars worden deze week bekend gemaakt. Bovendien vragen we aan de kinderen of ze iets missen aan de speel-o-theek en of ze iets willen veranderen. Misschien hebben ze wel supergoede ideeën, die we kunnen gebruiken.

Willem-Jan Schampers

'Aan kInderen wordt gevraagd of ze iets willen veranderen'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden