<p>Daan en Nel zijn een diamanten koppel. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Daan en Nel zijn een diamanten koppel. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Daan en Nel zijn 60 jaar getrouwd

Het was zaterdag 22 oktober 1960 toen op het gemeentehuis in Waalre Nel Trommar en Daan Gielen elkaar het jawoord gaven. Drie dagen later, op dinsdag 25 oktober, deden ze dat nog eens over maar dan in de Onze Lieve Vrouw Presentatiekerk in Aalst. Sindsdien wonen ze in Valkenswaard.

Daan en Nel hadden elkaar leren kennen op school. Als men dat zo hoort zou men kunnen denken dat ze elkaar al vanaf de basisschool kenden. Dat was niet zo. Ze gingen immers door het het leven als meester Daan en juf Nel en gaven beiden les op een dependance van de Fransiscusschool aan de Leenderweg in Valkenswaard. "Het was een school voor Buitengewoon Lager Onderwijs. Les geven op zo'n school geeft ontzettend veel voldoening, ook al was dat niet altijd even gemakkelijk", zegt Nel. "Maar nu, na al die jaren, worden we nog altijd spontaan begroet als we één van onze leerlingen van destijds tegenkomen."

Voor hen waren meester Daan en juf Nel twee mensen die zich helemaal inleefden in de situatie van zo'n leerling. "En vergeet niet: ruim zestig jaar geleden was het best moeilijk voor de ouders als hun kind op een BLO school zat", zegt Nel. "Gelukkig is dit allemaal veranderd. Kort na ons trouwen in 1960 zijn we in de Willibrorduslaan gaan wonen en nog steeds hebben we het daar prima naar de zin." Natuurlijk gaat de leeftijd meetellen. Daan is 90 en Nel 83, maar dat houdt hen niet tegen nog altijd contact te hebben met een aantal oud-leerlingen. "We zijn door de jaren heen altijd de oma en opa van de straat gebleven. Als we dan nog eens door Valkenswaard lopen of rijden horen we nog best vaak 'hallo juf Nel' of 'hallo meester Daan' roepen. Natuurlijk hebben we op onze leeftijd ook veel steun van onze zoon en de drie dochters. Daarnaast hebben we tien kleinkinderen."

Nel: "Dus vervelen hoeven we ons niet. We proberen echt nog zoveel als mogelijk van het leven te genieten. Dat hebben we trouwens altijd al gedaan. We hebben mooie vakanties gemaakt waarbij Frankrijk ons lievelingsland was. We hebben echt vanaf de Normandische kust tot in het zuiden heel veel van dit prachtige land gezien. Daarnaast hebben we ook een mooie reis naar Australië gemaakt naar een zus van mij die daar woont." Ook Cambodja werd bezocht. "We spraken daar met vertegenwoordigers van de organisatie Artsen Zonder Grenzen. We zijn nu op een leeftijd gekomen dat we wat meer aan huis zijn gebonden. Daan ging tot voor kort nog vier keer per week zwemmen om nog een redelijke conditie te houden. En verder", zegt Nel, "hebben we nog altijd aanloop van oud-leerlingen die bij eerdere bezoeken heel wat pannenkoeken hebben gegeten. We vieren ons 60-jarig jubileum natuurlijk wel maar door het coronavirus zijn we beperkt in het aantal bezoekers. Dat is heel vervelend, want waar we normaal gesproken wellicht met negentig mensen waren geweest zijn er dat nu maximaal dertig." Om te besluiten: "Desondanks zijn we blij en dankbaar dat we het nog kunnen vieren."

Ton van Helvoort

'We zijn altijd de oma en opa van de straat gebleven'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden