<p>Na een briljanten huwelijk (65 jaar) zijn Guust en Maria nog altijd gelukkig samen. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Na een briljanten huwelijk (65 jaar) zijn Guust en Maria nog altijd gelukkig samen. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Guust en Maria: een briljant echtpaar

We worden steeds ouder, maar de echtparen die 65 jaar getrouwd zijn, zijn nog altijd heel bijzonder. Zo'n echtpaar is Guust en Maria Maes-Hegeman uit de Hertog Janstraat.

We worden steeds ouder, maar de echtparen die 65 jaar getrouwd zijn, zijn nog altijd heel bijzonder. Zo'n echtpaar is Guust en Maria Maes-Hegeman uit de Hertog Janstraat.

Valkenswaard - En ondanks hun hoge leeftijd - 90 en 89 jaar - zijn ze allebei nog best actief. "Natuurlijk wordt het lopen wel iets minder maar voor de rest zit bij mij nog alles prima in elkaar", zegt Guust. Zoals zoveel destijds jonge mensen leerden ook zij elkaar kennen bij het dansen. Guust had de Belgische nationaliteit. Dat was geen belemmering om reeds op zijn 15e jaar in de sigarenindustrie bij de Hofnar te komen werken. Dit in navolging van zijn vader en oudere broers. En wie leerde hij daar kennen? Precies: zijn toekomstige vrouw Maria. Zij kwam van oorsprong uit Didam en verhuisde met het hele gezin in 1936 naar Klein Schaft.

Toen Maria en Guust verkering kregen en op 8 oktober 1955 voor de wet trouwden, kreeg ook Maria de Belgische nationaliteit. Een week later werd het kerkelijk huwelijk in de kerk in Borkel gesloten. Het was in die tijd niet eenvoudig om een woning te vinden. Dat werd opgelost. Het jonge stel ging bij de ouders van Maria inwonen. "Het was blijkbaar 'goeie grond' want er werden twee kinderen geboren: Eduard en Frank." Maria werkte intussen ook bij de Hofnar. Door weer en wind gingen ze dagelijks over een zandpad naar de sigarenfabriek. Het pad was in de winter vaak onbegaanbaar maar er moest gewerkt worden. Dus ging men dan maar te voet naar Valkenswaard.

"Och, weet je", zegt Maria, "we wisten niet beter. Ik was thuis ook zo opgevoed. Met de boodschap: wat er ook gebeurt, er moet altijd gewerkt worden. En misschien zijn wij dankzij die instelling nu toch al best oud. We genieten van onze drie kinderen die altijd voor ons klaar staan. Natuurlijk keken wij na ons trouwen ook uit naar een woning in Valkenswaard. Eind jaren vijftig werd er een heel nieuwe wijk in Valkenswaard gebouwd, in buurtschap Geenhoven." Dat buurtschap werd genoemd naar de Geenhoeve, die al van vóór de 15e eeuw stamde en één van de oudere hoeven van de nederzetting was. "Dat wisten wij natuurlijk niet", zegt Guust, "maar het plan van nieuwbouw op die locatie trok ons wel aan. Wij kregen daar dan ook in 1959 de woning toegewezen waar we inmiddels al 61 jaar wonen. Het is en was een gezellige woonomgeving, waar onze drie kinderen een plezierige jeugd hadden. Als we zo terugkijken op de afgelopen 65 jaar dan kunnen we best tevreden zijn. We hebben mooie vakanties gehad en dat meestal met de bus van de EMA naar Oostenrijk. We zijn overigens ook nog steeds trouwe Handelgangers, maar natuurlijk al lang niet meer te voet."

Natuurlijk is de wereld enorm veranderd en ook Valkenswaard ziet er anders uit dan in 1955. "We voelen ons hier echter nog steeds thuis. Door het coronavirus vieren we ons 65-jarig jubileum alleen in huiselijke kring. We hopen alleen dat we over vijf jaar dan wel een gezellig feest kunnen houden."

Ton van Helvoort

'Wat er ook gebeurt, er moet altijd gewerkt worden'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden