<p>De brochure wordt overgedragen aan links wethouder Mieke Theus. Verder rechts Miranda van de Heuvel en in het midden Theo van de Loo. Foto: Jurgen van Hoof</p>

De brochure wordt overgedragen aan links wethouder Mieke Theus. Verder rechts Miranda van de Heuvel en in het midden Theo van de Loo. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

'Zo lang mogelijk meedoen'

Op Wereld Alzheimerdag bood burgerinitiatief Dementievriendelijk Valkenswaard de brochure Vergeet niet, je staat er niet alleen voor aan aan wethouder Mieke Theus. Vanwege de coronamaatregelen vond de overhandiging in een klein gezelschap plaats in de Raadszaal van het gemeentehuis.

Valkenswaard - De brochure bevat tien verhalen van allerhande personen die op verschillende wijze te maken hebben gehad met dementie. “In de huidige wereld”, zegt mede-initiatiefneemster Arianne Valkhof, “zal dementie de komende jaren toenemen. Gemiddeld woont 70 procent van de mensen gewoon thuis en 40 procent van de mensen alleen. Dat vraagt veel van henzelf, maar ook van hun naasten. Helaas is er ook nog vaak onbegrip voor de situatie.”

“Het is echter fijn”, zegt René van Nieuwkuijk van Cordaad Welzijn, “als mensen met dementie zo lang mogelijk gewoon met de rest mee kunnen blijven doen. Dat geeft hen het gevoel dat ze er nog echt bij horen en er niet alleen voor staan. Veel inwoners van Valkenswaard zijn dagelijks bezig om hulp te bieden waar nodig. Om hen zolang mogelijk te kunnen laten deelnemen aan de Valkenswaardse samenleving.”

Dementievriendelijk Valkenswaard ging daarom met een aantal mensen in gesprek, onder wie met professionals. Om te kijken wat ze zouden kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. Een deel van die gesprekken en adviezen zijn gebundeld in de brochure Vergeet niet, je staat er niet alleen voor. Daarin staan een aantal gesprekken en ervaringen van hen die dagelijks met deze materie te maken hebben. Men kan lezen hoe we samen in staat zijn om het leven van mensen die met dementie worden geconfronteerd toch nog wat op te vrolijken.

‘Samen het leven van mensen met dementie wat opvrolijken’

Volwaardige plek in de samenleving

“Ook na de diagnose dementie verdienen mensen immers een volwaardige plek in de samenleving”, zegt Arianne Valkhof. “Nogmaals: dat kunnen we niet alleen. We hebben daarbij echt de hulp van velen nodig. Gelukkig heeft een aantal mensen het initiatief genomen om in Valkenswaard te werken aan een dementievriendelijke gemeenschap. Dat is niet zo eenvoudig en vereist een grote vorm van doorzettingsvermogen.”

Inmiddels zijn er al verschillende werkgroepen van start gegaan om concrete acties op te zetten.

‘Samen zijn we in staat het leven van mensen met dementie wat op te vrolijken’

Wie en hoe?

Meer over de initiatieven? Dat kan men allemaal vinden in de brochure van Dementievriendelijk Valkenswaard, die verspreid wordt via de wijkcentra. Ook in de bibliotheek en bij Cordaad Welzijn in de Hofnar kan men voor een brochure terecht. “Wacht er niet mee, maar doe het nog vandaag. Samen zijn we immers in staat om het leven van mensen met dementie toch nog wat op te vrolijken.”

Tekst: Ton van Helvoort

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden