<p>Teun van Rens droomt van een rugbycarri&egrave;re in Engeland. Foto: Jurgen van Hoof</p>

Teun van Rens droomt van een rugbycarrière in Engeland. Foto: Jurgen van Hoof

(Foto: Jurgen van Hoof)

Teun van Rens in selectie Oranje U16

Eigenlijk was hij er helemaal niet mee bezig. Teun van Rens uit Valkenswaard staat te boek als een talentvolle rugbyspeler, maar beoefent de sport ook vooral omdat hij het leuk vindt. Elke dag reist hij op en neer naar de Rugby Academie Zuid in Rosmalen, om daar niet alleen de havo te volgen, maar ook te trainen. Zo'n zeventien uur per week is hij met rugby bezig en dit heeft nu geresulteerd in een uitnodiging voor de Nederlandse selectie onder 16 jaar.

VALKENSWAARD - "Ik wilde graag naar de Rugby Development Dagen in Amsterdam. Je krijgt daar trainingen van trainers van het Nederlands team en ontmoet spelers. Zoals mijn moeder altijd zegt: 'Daar word je nooit dommer van!' Haha! Er stonden er zes gepland, maar uiteindelijk zijn er, vanwege corona, maar drie doorgegaan. Wat ik niet wist, was dat er tijdens die dagen ook was gescout door de rugbybond. Ik hoorde vervolgens van een voorselectie, maar we gingen op vakantie en daar had ik geen WiFi... Echt waar!"

Gelukkig werd Teun gebeld door een teamgenoot, die op internet had gezien dat hij was geselecteerd. Hij zat bij de laatste negentig (!). Via twee extra ingelaste selectiedagen werd dit aantal teruggebracht naar 42. "Het was nog best even spannend, want na de eerste selectiedag, kreeg ons pap een mailtje dat ik niet door was. Mijn moeder had echter een berichtje ontvangen dat ik wél door was. Verwarring dus. Gelukkig bleek er bij de bond een foutje te zijn gemaakt en zat ik wel degelijk bij de laatste zestig. En na nog twee wedstrijden te hebben gespeeld, nu bij de selectie van U16."

Het doel van dit team is om uiteindelijk deel te nemen aan het Europees kampioenschap in 2023. "De trainingsselectie bestaat voorlopig uit 35 spelers en zeven zogeheten invitespelers", aldus Teun. "Die krijgen de komende twee maanden de kans zich nog te bewijzen voor een selectieplek. Uiteindelijk bestaat de selectie uit veertig spelers. Voor een eindtoernooi wordt dit aantal teruggebracht naar 23. Ik hoop dat ik er dan nog steeds bijzit. Als tweede center is het belangrijk dat ik niet alleen snel ben, maar ook wendbaar en balvaardig."

Teun begon bij The Vets in Valkenswaard, de club waar ook zijn broertje Gijs speelt en waar zijn vader en moeder als vrijwilligers actief zijn. Via de oppas kwam hij in aanraking met de rugbysport. “Na een paar jaar bleken we voor een bepaalde leeftijdscategorie te weinig jeugdspelers te hebben en zijn we een cluster aangegaan met Tilburg. Voor mij was dit goed, want het niveau ligt daar hoger en daardoor werd ook de uitdaging groter. Ik train nu op school, bij Tilburg en bij The Vets. Soms is het wel zwaar, zeker ’s morgens, maar ik heb het er graag voor over.”

Zijn grote voorbeeld is Tim Visser, die het als Nederlandse rugbyspeler heeft gemaakt in de internationale top en 33 keer voor Schotland speelde. "Ik wil eerst mijn opleiding afmaken op de RAZ en dan eventueel doorstromen naar de Senior RAZ (vervolgopleiding, red.) of proberen op college in bijvoorbeeld Engeland terecht te komen. Dat is mijn droom."

'Ik ben nu de vierde speler van The Vets die is geselecteerd'

Willem-Jan Schampers

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden